Antena 3 CNN Politică Scandal la Parlament. Revoluţionarii: "Ne-aţi dat la o parte". Iliescu: "Eşti nebun" (VIDEO)

Scandal la Parlament. Revoluţionarii: "Ne-aţi dat la o parte". Iliescu: "Eşti nebun" (VIDEO)

Scandal la Parlament. Revoluţionarii: "Ne-aţi dat la o parte". Iliescu: "Eşti nebun" (VIDEO)
Sursa foto: Ion Iliescu
17 Dec 2009   •   17:34

Nervi, strigăte, îmbulzeală şi acuzaţii de o parte şi de alta la un simpozion dedicat Revoluţiei din decembrie 1989 organizat de Institutul Revoluţiei Române din decembrie 1989 la Palatul Parlamentului. Mai mulţi reprezentanţi ai Asociaţiei 21 decembrie au imputat organizatorilor slaba calitate a unui film prezentat în care nu era abordat momentul 21 decembrie. De la imputări la acuzaţii, strigăte şi injurii nu a fost decât un pas. În momentul în care preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a încercat să calmeze spriritele, revoluţionarii i-au imputat că au fost daţi la o parte şi că ar fi beneficiat numai el de pe urma Revoluţiei. Enervat, Iliescu l-a făcut nebun pe Dumitru Dincă, unul dintre revoluţionarii mai vocali, după ce a încercat în zadar să polotolească zelul oratoric al acestuia, împreunaă cu Petre Roman şi Ion Vasile.

Revoluţionarul a declanşat sămânţa de scandal întrerupând lucrările simpozionului şi discursul lui Ion Iliescu, reproşându-i faptul că omite deliberat ziua de 21 decembrie aşa cum s-a întămăâplat şi în filmul documentar prezentat cu această ocazie. Filmul, produs de televiziunea publică, rememora principale evenimente care au dus la izbucnirea Revoluţiei, începând cu zilele de 14 decembrie din Iaşi, manifestaţiile de la Timişoara în sprijinul pastorului Laszlo Tokes, fuga lui Nicolae Ceauşescu şi comunicatul citit de Ion Iliescu. Din film au lipsit relatările la ziua de 21 decembrie, manifestaţiile din Piaţa Universităţii şi baricada de la Intercontinental.

Dialogul dur purtat cu Ion Iliescu l-a făcut pe Dincă să părăsească sala, flancat de camerele tv.

Agitaţi, Iliescu, Roman şi alţi protagonişti ai evenimentelor de acum 20 de ani, precum regizorul Sergiu Nicolaescu şi Cazimir Ionescu au ieşit din sală pentru a încerca să-l liniştească pe turbulentul revoluţionar.




"Revoluţia română este viaţa mea, este sufletul meu. Regret că am venit. Mă simt de-a dreptul jignit, mai bine nu mai veneam. Plecăm acasă!", a strigat Dincă.

"De ce vii mă cu din astea? Mă bănuieşti pe mine că ignor ziua de 21 decembrie? Nu cu explozii din astea, ci cu dialog putem rezolva lucrurile. Ieşirea ta e neavenită. Nu ai decât să iei cuvântul în mod civilizat, organizat", i-a reproşat Iliescu.

?Aţi spus de Timişoara, dar nu aţi spus nimic de 21 decembrie? i-a replicat Dincă.

"Denunţaţi filmul ăsta că nu reflectă adevărul. Este o sinteză mai puţin reuşită, cu asta sunt de acord, dar ce motivează ieşirea ta? Bănuieşti pe cineva că încearcă să escamoteze aşa ceva? Înţeleg senbilităţile tale şi ale altora, dar nu motivează aşa ceva, ieşirea ta? a mai încercat să dreagă lucrurile Iliescu.



Atmosfera de spirit s-a inflamat atunci când revoluţionarull-a acuzat pe fostul preşedinte că ar fi dat revoluţionarii la o parte şi ar fi beneficiat de avantajele schimbării regimului comunist.

?Toţi ne-aţi dat la o parte, toţi ne-aţi folosit? a clamat Dincă.

?Voi vă daţi singuri la o parte, voi cei din asociaţia 21 decembrie? a replicat iliescu, care la un moment l-a făcut pe interlocutorul său ?nebun?.

?Eşti nebun, da eşti, dar măcar respectă adunarea aceasta? a mai spus Iliescu înainte de se retrage în sala în care se ţinea simpozionul dedicat Revoluţiei.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Iliescu revolutionari
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close