Antena 3 CNN Politică Guvernul propus de Dacian Cioloș, testul votului în Parlament: "Vă cer un mandat limitat!" Votul a început

Guvernul propus de Dacian Cioloș, testul votului în Parlament: "Vă cer un mandat limitat!" Votul a început

În urma audierilor din comisiile de specialitate, care au avut loc marți, miniștrii propuși de Dacian Cioloș au venit în fața Parlamentului pentru a primi votul de învestitură.

Guvernul propus de Dacian Cioloș, testul votului în Parlament: "Vă cer un mandat limitat!" Votul a început
Sursa foto: Antena 3
de Laura Dinu    |    20 Oct 2021   •   10:36

Update 12:26. Până la această oră sunt 55 de voturi pentru și 127 împotrivă. 

Update 12:15. Potrivit numărătorii Antena 3, până la această oră sunt 74 împotrivă și 38 pentru.

Update 12:00. Votul de învestitură al miniștrilor propuși de Dacian Cioloș a început. 

Cătălin Drulă, propus pentru Ministerul Transporturilor, este absent din sala de plen. 

Parlamentarii din tabăra lui Ludovic Orban votează pentru guvernul Cioloș.

234 de voturi sunt necesare pentru ca Guvernul Cioloș să fie instalat în funcție, un guvern despre care liderul USR crede că poate scoate țara din criză. 

„Vin aici în fața dumneavoastră pentru a vă cere un vot pentru un guvern de criză în baza mandatului oferit de președintele României. Vin cu dorința de a încerca să oferim împreună un exemplu de responsabilitate cetățenilor acestei țări. Și vreau să accentuez pe cuvântul împreună. Indiferent de rezultatul votului, indiferent de lupta politică, rezultatele bune sau proaste le vom împărți cu cetățenii României. Suntem într-un moment de criză profundă care nu mai poate fi negată sau ignorată”, a spus Dacian Cioloș.

El le-a cerut parlamentarilor să renunțe la discursurile politice care să se concentreze pe adversari.

„Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni și nici pentru a ține discursuri memorabile prin care să aduc anateme și să caut vinovați, ci pentru a-mi asuma propria vină a superficialității din trecut și pentru a-mi asuma ceea ce poate fi făcut de acum înainte. (...) Pandemia nu e o glumă, nu e imaginară și nu e o luptă politică. (...) Suntem în mijlocul furtunii și nu ne permitem să fim superficiali sau iresponsabili”, a adăugat Cioloș.

Cioloș le-a cerut parlamentarilor să voteze guvernul pentru a oferi o soluție acestei crize.

„Vă cer un mandat limitat în timp și care să se întindă pe perioada crizei. Aveți la dispoziție mecanismele instituționale necesare unui astfel de control și vă îndemn să le folosiți ca atare când veți crede de cuviință după ce veți învesti acest guvern. Cred că Parlamentul României trebuie să înțeleagă ce putere are la dispoziția sa și să nu mai fie anexa unui guvern sau altul. Nu e prima oară când sunt pus în situația de a gestiona o criză și după cum știe toată lumea sunt om care își respectă cuvântul dat. Nu am propus acest guvern și acest program de guvernare din alt motiv decât din cel al urgenței în care ne găsim. De aceea cer tuturor celor care vor vota astăzi să o facă prin prisma responsabilității și a nevoii de solidaritate socială”, a adăugat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloş a cerut un moment de reculegere pentru "40 de morţi" ai pandemiei COVID

Premierul desemnat Dacian Cioloş a cerut miercuri, un moment de reculegere în Parlament, pentru "40 de morţi", referindu-se, de fapt, la cele peste 40.000 de victime ale pandemiei COVID.

"Pandemia este o imensă tragedie care a îndurerat mii de familii (...).

Cred că trebuie să înțelegem împreună uriașa putere și responsabilitate care este pe umerii fiecăruia dintre noi. Pandemia a ucis deja peste 40 de români, ceea ce înseamnă că un sfert de milion de români au fost afectați de moartea celor dragi. 

Pandemia nu este o glumă, este cât se poate de reală. Dincolo de albul costumelor de protecție și negrul sacilor în care sunt transportați cei morți, este realitatea. Nu doresc să polemizez! Suntem în mijlocul furtunii și trebuie să fim responsabili", a spus Dacian Cioloș, astăzi, în plen.

×
Subiecte în articol: guvern ciolos
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close