Antena 3 CNN Politică Senatul a respins moţiunea PSD pe Sănătate

Senatul a respins moţiunea PSD pe Sănătate

Senatul a respins moţiunea PSD pe Sănătate
28 Iun 2007   •   07:58

Senatul a respins moţiunea PSD privind sănătatea. ?Pentru? moţiune au votat 53 de parlamentari, 36 de senatori au fost ?împotrivă? şi doi s-au abţinut. Moţiunea nu a trecut pentru că nu a obţinut numărul minim de voturi ?pentru?, adică 69. Moţiunea ?Sănătatea publică este grav bolnavă - Ministrul Sănătăţii dăunează grav sănătăţii? a fost iniţiată de Partidul Social Democrat şi prezentată senatorilor de Sorin Oprescu. Documentul atrage atenţia asupra ?stării de sănătate precare a poporului român?, constatând că o mare parte a populaţiei rămâne în afara accesului efectiv la serviciile sanitare din cauza dificultăţilor financiare ale sistemului şi a ?nefericitului management central?.

De asemenea, semnatarii moţiunii apreciază că lipsa cronică a unei finanţări regulate a condus la adâncirea crizei structurilor sanitare, de la medicamentele compensate la unităţi sanitare spitaliceşti şi ambulatorii, creând un adevarat haos într-un sistem chemat să prevină şi să trateze bolile oamenilor. De aceea, semnatarii moţiunii solicită premierului Călin Popescu-Tăriceanu să-l revoce din funcţie pe ministrul sănătăţii, Eugen Nicolăescu, în temeiul articolului 85 din Constituţie, alineatul 2, conform căruia ?în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului?.

PSD solicită aprobarea de către Guvern a ?Planului naţional de paturi? şi a ?Planului naţional de locuri? în sistemul sanitar şi îi cere primului-ministru să dispună elaborarea de urgenţă a Strategiei Naţionale de Sănătate Publică. Semnatarii contabilizează erorile din politica în domeniul sănătăţii a actualului Guvern, în ceea ce priveşte sistemul de compensare a medicamentelor, asistenţa medicală primară, cea de specialitate şi cea din spitale, precum şi în domeniul gestionării Programelor Naţionale de Tratament în Diabet, Cancer, SIDA.

De asemenea, ei acuză Ministerul Sănătăţii de încălcarea unor norme interne şi internaţionale. Sorin Oprescu a declarat că ?stilul de conducere al actualului ministru este de tip sovietic: comandă şi control?, iar prin prevederile pachetului de legi ale sănătăţii ?este un adevărat ţar?, care foloseşte un limbaj populist.

Până în prezent, două formaţiuni politice parlamentare - PD şi PRM - au anunţat că vor susţine această moţiune. În schimb Partidul Conservator a anunţat de săptămâna trecută că nu va susţine nicio moţiune îndreptată împotriva Cabinetului Tăriceanu.

Liberalii strâng rândurile în jurul colegului lor, Eugen Nicolăescu. Senatorul Puiu Haşotii a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a Senatului a moţiunii PSD pe Sănătate. El susţine că termenul de dezbatere, potrivit Regulamentului, a fost depăşit cu o zi.

Sorin Oprescu: Ne-am săturat de minciunile expirate ale ministrului Nicolăescu:

Eugen Nicolăescu: Mulţumesc PSD pentru moţiune

Antena3.ro

×
Parteneri
Românii care vor plăti taxe și impozite mai mari de anul următor!
x close