Antena 3 Politică Surse: Guvernul a decis introducerea contribuţiei de asigurări de sănătate pentru venituri din chirii

Surse: Guvernul a decis introducerea contribuţiei de asigurări de sănătate pentru venituri din chirii

de M.Z.    |    18 Sep 2013   •   18:35
Surse: Guvernul a decis introducerea contribuţiei de asigurări de sănătate pentru venituri din chirii
Sursa foto: Foto: Agerpres

Persoanele care obţin venituri din chirii vor plăti contribuţii de asigurări de sănătate, în limita a cinci salarii brute, respectiv cel mult 611 lei pe lună în acest an, după ce ordonanţa de urgenţă elaborată în acest sens de Ministerul Finanţelor după negocierile cu FMI a fost aprobată de Guvern, potrivit unor surse oficiale, citate de Mediafax.

 
Baza de calcul pentru contribuţiile de asigurări de sănătate aferente acestor venituri se stabileşte la fel ca în cazul contribuţiilor pentru pensie (CAS), limitată la cinci salarii brute.
 
Pentru acest an, salariul mediu brut utilizat pentru fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 2.223 lei, iar prin aplicarea cotei de 5,5% reprezentând contribuţiile de sănătate rezultă o sumă maximă de 611 lei pe lună la nivelul a cinci salarii.
 
În actul normativ se spune că neadoptarea măsurii de cuprindere în baza de calcul a contribuţiei de sănătate a veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor ar conduce la reducerea finanţării sistemului public de sănătate şi la nerespectarea angajamentelor asumate cu organismele internaţionale.
 
La mijlocul lunii august, premierul Victor Ponta a declarat că singurele creşteri de taxe convenite cu FMI şi CE în cadrul noului acord sunt majorarea accizelor la produsele de lux, pentru a compensa reducerea TVA la pâine, şi plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate la venituri obţinute din chirii de persoane fizice.
 
Anterior, preşedintele Traian Băsescu a criticat intenţia Guvernului de a creşte unele taxe sau de a impune noi taxe, cum ar fi în cazul chiriilor, în timp ce fondurile europene nu sunt utilizate, şeful statului arătând că majorarea taxelor în perioadă de criză înseamnă să tragi o frână.

 
 

×
Subiecte în articol: asigurari de sanatate

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close