Antena 3 CNN Politică The Economist: Partidele de la putere din România, în "cădere liberă"

The Economist: Partidele de la putere din România, în "cădere liberă"

The Economist: Partidele de la putere din România, în "cădere liberă"
Sursa foto: Foto: www.vote29.com
08 Feb 2012   •   08:28

2012 a început cu stângul pentru fostul premier Emil Boc, care a demisionat în urma disputei dintre între preşedintele Traian Băsescu şi Raed Arafat cu privire la o reformă a sănătăţii, comentează jurnaliştii The Economist, într-un material denumit "Cădere Liberă".

Retragerea Guvernului României a avut loc pe fundalul unor noi planuri şi unei serii de demisii. Spătămâna trecută, amintesc jurnaliştii The Economist, doi parlamentari ai puterii au trecut în opoziţie. Emil Boc a demisionat, împreună cu întregul său Cabinet, în încercarea de a pune capăt tensiunilor sociale şi a menţine "stabilitatea economică".

Potrivit The Economist, Partidul Liberal-Democrat (PDL) condus de Boc a scăzut la mai puţin de 15% în sondaje, în timp ce opoziţia a înregistrat o creştere importantă. Această scădere a fost provocată parţial de măsurile de austeritate adoptate de Guvern, în cadrul unui împrumut în valoare de 20 de miliarde de euro de la UE-FMI-BM, despre care Boc admite că a fost "dureros".

Cu toate acestea, fostul premier "insistă că măsurile au funcţionat, ţara reluându-şi creşterea economică, iar PIB-ul fiind aşteptat să crească la peste 1,5% în acest an", mai notează jurnaliştii americani.

Se pare că Boc şi-a "pregătit cu grijă" demisia, pentru a nu coincide cu misiunea FMI la Bucureşti "care s-a încheiat duminică prin lăudarea acţiunilor Guvernului şi numai cu o uşoară revizuire negativă a prognozei de creştere (economică), din cauza dificultăţilor persistente din zona euro", mai scrie The Economist.

Fostul premier speră acum să reclădească susţinerea faţă de partidul său în vederea alegerilor generale programate în noiembrie, însă acestea ar putea avea loc mai devreme decât s-a planificat, apreciază The Economist.


 

×
Subiecte în articol: the economist Emil Boc
Parteneri
Au fost finalizate operațiunile de umplere de pe strada surpată din Slănic
x close