Antena 3 CNN Politică Ţiriac şi Isărescu ? prezidenţiabili

Ţiriac şi Isărescu ? prezidenţiabili

Ţiriac şi Isărescu ? prezidenţiabili
20 Apr 2007   •   07:57

Mugur Isărescu sau Ion Ţiriac, ar putea fi, în cazul eventualei demisii a lui Tarian Băsescu, doi dintre candidaţii la preşedinţie din partea Partidului Naţional Liberal, scriu jurnaliştii de la cotidianul ?Gândul?. Conform unor surse parlamentare, spun jurnaliştii, liberalii l-ar vrea pe Mugur Isărescu, deoarece acesta a îndeplinit funcţia de prim-ministru al Convenţiei Democrate şi a mai candidat la Preşedinţie din partea acestei formaţiuni.

Liderii PNL i-ar putea oferi lui Mugur Isărescu garanţia succesului în cazul unei candidaturi a acestuia, prin modificarea legii electorale, scriu jurnaliştii de la ?Gândul?. Liberalii, împreună cu aliaţii lor din PSD, au stabilit, încă de la începutul acţiunii de suspendare, să modifice legea electorală, astfel încât, după o eventuală suspendare a preşedintelui, acesta să nu mai poată candida la viitoarele alegeri.

Jurnaliştii de la ?Gândul? afirmă că modificarea legii este posibilă şi se încadrează în limitele Constituţiei, conform fostul consilier prezidenţial pe probleme juridice, Renate Weber. O astfel de acţiune ar putea fi însă contestată la Curtea Constituţională de către parlamentarii PD şi PLD, aliaţii lui Traian Băsescu.

Dacă până acum, judecătorii constituţionali i-au fost favorabili actualului preşedinte, adversarii acestuia speră că, după demisie, Traian Băsescu îşi va pierde orice influenţă asupra instituţiilor statului.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, nu pare însă tentat de ofertă. Cel puţin aşa a lăsat să se înţeleagă consilierul său, Adrian Vasilescu. Acesta a precizat că Isărescu este implicat în acest moment în alte proiecte, care exclud participarea la viaţa politică.

În cazul în care liberalii nu reuşesc să îi convingă pe cei doi şi nu pot împiedica o nouă candidatură a lui Băsescu, aceştia ar putea negocia cu Partidul Social Democrat o poziţie comună de non-combat.

Asta înseamnă, spun jurnaliştii, că PNL şi PSD nu vor trimite candidaţi în alegeri şi îl vor lăsa pe Băsescu să se bată cu Gigi Becali şi cu Cozmin Guşă.

Antena 3

×
Parteneri
Categoria de angajaţi români care vor putea primi 500 de lei
x close