Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu a fost suspendat

Traian Băsescu a fost suspendat

Traian Băsescu a fost suspendat
20 Apr 2007   •   19:34

Preşedintele Traian Băsescu a fost suspendat de Parlament în cursul zilei de joi cu 322 de voturi "pentru", în timp ce împotrivă au votat doar 108 de parlamentari. La 3 ore după decizia Parlamentului, preşedintele Traian Băsescu a mers în Piaţa Universităţii, acolo unde încă de dimineaţă se adunaseră susţinătorii şefului statului. Mulţimea l-a primit pe Traian Băsescu scandând mesajul: ?Nu vă daţi demisia?.

Deşi anunţase că imediat după anunţarea suspendării îşi va da demisia, preşedintele nu a mai spus nimic în acest sens. ?Ne întâlnim din nou după doi ani şi jumătate?, şi-a început şeful statului discursul. Traian Băsescu a dat asigurări că va lua deciziile în funcţie de ?ceea ce este mai bine pentru ţară?. ?Se pare că până se îndeplinesc toate formalităţile, încă sunt preşedintele în funcţie al României?.

"Discursul meu nu este unul electoral"
Traian Băsescu a declarat că discursul din piaţă nu este unul electoral. ?După ce începe campania vă voi spune adevărul acestei guvernări?. Preşedintele a continuat prin a promite că, după predarea puterii către Văcăroiu, va avea dese întâlniri cu oamenii pentru a discuta despre guvernare şi despre ce trebuie făcut în continuare.

Voi reveni în funcţie ca preşedinte al României
?După ce voi reveni în funcţie ca preşedinte al României voi avea acelaşi mod de a încerca să protejez independenţa justiţiei?, a declarat Băsescu, subliniind: ?Unul dintre motivele îndepărtării Monicăi Macovei este accesul la schimbarea procurorilor şi teancul de dosare care e pe rol?.

Şeful statului a făcut apel la calm, rugând mulţimea să se manifeste în linişte şi îndemnându-i să se întoarcă acasă. ?Vă rog ca după această întâlnire să ne manifestăm în linişte pentru că electoratul meu este electoratul care vrea România modernă?. La plecarea din Piaţa Universităţii, cei peste 1.000 de oameni adunaţi au scandat numele preşedintelui, cerându-i în continuare să nu-şi dea demisia.

Theodor Stolojan a fost alături de Traian Băsescu
În Piaţa Universităţii a fost prezent şi fostul consilier prezidenţial Theodor Stolojan, care a vorbit în faţa mulţimii declarând că votul împotriva preşedintelui a fost un vot anti-România. Stolojan a întrebat mulţimea dacă doreşte să ajungă la referendum pentru a ?zdrobi? actuala coaliţie PNL-PSD, moment în care toţi susţinătorii preşedintelui au scandat că nu vor demisia lui Traian Băsescu.

După miting, dezastru
După mitingul de susţinere a lui Traian Băsescu, Piaţa Universităţii arăta ca după război. După ce şeful statului a ţinut un discurs, protestatarii au început, rând pe rând, să se retragă. În urma lor au lăsat un adevărat dezastru. Ziarele primite gratis erau peste tot în Piaţă, băncile şi florile din faţa Teatrului Naţional au fost distruse. După terminarea mitingului, angajaţii de la salubritate au curăţat esplanada de gunoaie.

În 48 de ore de la vot, Preşedintele României este informat că a fost suspendat. În acelaşi termen, decizia Parlamentului trebuie să ajungă şi la Guvern care are obligaţia să organizeze în 30 de zile referendumul prin care populaţia este chemată să se pronunţe cu privire la demiterea preşedintelui.

Asta se întâmplă dacă Traian Băsescu nu demisionează. Dacă însă îşi dă demisia, se organizează alegeri prezidenţiale în termen de 3 luni.

Comunicatul Curţii Constituţionale privind confirmarea deciziei de suspendare a lui Traian Băsescu (pdf)

Antena3.ro

×
Parteneri
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close