Antena 3 CNN Politică Traian Băsescu a intrat în istoria României ca preşedintele care a făcut ce-a vrut din Justiţie. A făcut peste 4200 de schimbări în sistemul judiciar

Traian Băsescu a intrat în istoria României ca preşedintele care a făcut ce-a vrut din Justiţie. A făcut peste 4200 de schimbări în sistemul judiciar

Traian Băsescu a intrat în istoria României ca preşedintele care a făcut ce-a vrut din Justiţie. A făcut peste 4200 de schimbări în sistemul judiciar
de O.P.    |    08 Oct 2012   •   05:31
Traian Băsescu a făcut cele mai multe schimbări în justiţie dintre toţi preşedinţii României. Actualul preşedinte a emis în fiecare lună de mandat câte 50 de decrete de schimbare a procurorilor şi judecătorilor, în timp ce Ion Iliescu şi Emil Constantinescu abia au făcut câte patru schimbări lunar. Datele reies dintr-un studiu al Fundaţiei Multimedia.

Preşedintele Traian Băsescu a făcut în cele două mandate la Cotroceni peste 4200 de schimbări în sistemul judiciar. În medie, asta ar însemna câte 50 în fiecare lună, iar aproape jumătate sunt pentru schimbarea judecătorilor şi procurorilor. O asemenea mişcare de cadre nu s-a înâlnit la niciunul dintre preşedinţii României de după 1990.

De exemplu, preşedintele Ion Ilescu, în ultimul său mandat dintre anii 2001 şi 2004 a reuşit să emită doar 3 decrete lunar care vizau modificări în sistemul de justiţie. Asta în timp ce în mandatul lui Emil Constantinescu, între 1997 şi 2000, preşedintele a făcut doar câte 4 schimbări de procurori sau judecători în fiecare lună.



Studiul Fundaţiei Multimedia mai relevă că cele mai frecvente schimbări de procurori sau judecători au avut loc la începutul anului şi imediat după schimbarea guvernelor. Există o singură excepţie: după numirea Guvernului Ponta nu a mai urmat o creştere a numărului de decrete de numiri sau schimbări de magistraţi, ci dimpotrivă.


În ceea ce priveşte legile promulgate, Ion Iliescu este cel care conduce clasamentul, cu o medie lunară de 54.
Media legilor promulgate de Traian Băsescu este de 28, adică 34 în primul mandat şi de 23 în actualul mandat. Emil Constantinescu a fost cel mai slab la acest capitol, cu doar 19 legi promulgate în fiecare lună. Studiul care analizează activitatea celor 3 preşedinţi a fost realizat pe baza unor date publice.

×
Parteneri
Urmează o lună cu temperaturi neobișnuite în România
x close