Antena 3 CNN Politică Traseismul politic - boală grea la români

Traseismul politic - boală grea la români

Traseismul politic - boală grea la români
04 Iun 2007   •   08:00

Obiceiul parlamentarilor români de a trece dintr-un partid în altul e greu de vindecat, deşi suntem la a cincea legislatură. Mai mult de jumătate din parlamentari au fost membri în cel puţin două partide politice, potrivit studiilor efectuate de Coaliţia pentru un Parlament Curat. Traseişti politici în sensul criteriului stabilit de Coaliţia pentru un Parlament Curat, adică membru în minimum trei partide politice, au fost identificaţi 22 de deputaţi şi 4 senatori, scriu jurnaliştii de la ?Cotidianul?.

Numărul celor care au schimbat două partide este, însă, foarte mare - aproape 230 de parlamentari, potrivit unei analize a jurnaliştilor de la Cotidianul. Există politicieni care în numai doi ani şi jumătate de mandat au schimbat deja patru partide. Un deputat a bătut chiar recordul în acest sens - a stat într-un partid doar două săptămâni.

În actuala sesiune, unii parlamentari s-au întors înapoi în formaţiunile care i-au adus în parlament, , iar 61 de deputaţi şi 17 senatori au plecat din partidele pe ale căror liste au fost promovaţi în forul legislativ.

În Camera Deputaţilor, cele mai grele pierderi le-a suferit PRM, care a rămas fără 20 de deputaţi. PNL a pierdut 18 deputaţi, toti trecând la nou înfiinţatul PLD.

11 membri PSD au părăsit partidul, iar de la conservatori au ales alte opţiuni 8 deputaţi. La rândul său, PD a pierdut 4 dintre membrii originari. A fi traseist presupune, însă, un preţ. În proporţie de 90-95%, cei care pleacă nu se mai regăsesc pe locuri eligibile pe listele electorale ale formaţiunii politice care i-a adoptat.

Potrivit statisticilor, în legislatura 2000-2004, din cei 45 de deputaţi şi senatori care au intrat în Parlament sub o culoare politică şi şi-au terminat mandatul sub o altă culoare, doar trei au mai intrat în actualul Parlament.

Antena 3

×
Parteneri
Tânăr dezbrăcat de jandarmi, pentru a fi verificat de droguri, în Mamaia
x close