Antena 3 CNN Politică Văcăroiu va fi un preşedinte din umbră

Văcăroiu va fi un preşedinte din umbră

Văcăroiu va fi un preşedinte din umbră
21 Apr 2007   •   11:08

România are din nou un preşedinte de la PSD. Pentru 30 de zile, funcţia supremă în stat va fi deţinută de Nicolae Văcăroiu. El şi-a intrat în rolul de preşedinte activ. Preşedintele interimar a discutat sâmbătă la Palatul Cotroceni cu şefii de departamente din Administraţia Prezidenţială şi cu consilierii pe probleme de apărare şi pentru politică externă. Văcăroiu a precizat că unii dintre consilierii lui Traian Băsescu au făcut cerere de concediu pentru perioada de interimat. Alţii au demisionat pentru a intra în campanie electorală alături de şeful suspendat al statului. Preşedintele interimar a subliniat că nu a cerut demisia nimănui de la Cotroceni. Văcăroiu a anunţat că luni dimineaţă va avea o nouă discuţie, de data aceasta, cu întreg staff-ul de la preşedinţie.

Văcăroiu îşi propune şi câte o întâlnire la fiecare început de săptămână cu premierul Tăriceanu, cu guvernatorul BNR şi cu preşedinţii camerelor Parlamentului, la care să se vorbească despre problemele stringente pentru săptămâna care urmează.

Vineri seară, la Cotroceni, Văcăroiu s-a întâlnit cu preşedintele suspendat Traian Băsescu şi a avut loc procesul de predare - primire şi au discutat despre mapa de politică externă. Preşedintele interimar a declarat că nu îşi va aduce la Cotroceni decât un purtător de cuvânt şi un şef de cabinet, nume pe care le va anunţa luni.

Nicolae Văcăroiu nu va conduce ţara din biroul lui Traian Băsescu. În rest, a declarat el vineri, poate face orice, cu puţine excepţii, prevăzute clar de Constituţie. Ar putea schimba procurorul general al României, aşa cum îl acuză democraţii că ar vrea să facă. Nu confirmă, dar nici nu infirmă o astfel de intenţie.

Preşedinte interimar pentru 30 de zile, Văcăroiu îşi propune un alt stil de lucru decât Traian Băsescu. O colaborare bună cu Parlamentul şi Guvernul, pentru că, spune el, este posibilă. În luna petrecută la Cotroceni, Văcăroiu intenţionează să convoace şi Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, pentru legile siguranţei.

Dar nu exclude să discute şi despre retragerea trupelor din Irak, care se face însă, a precizat el, doar după discuţii cu aliaţii. Dar are aceeaşi părere cu premierul Tăriceanu despre retragere. ?Eu personal sunt adeptul unei foi de parcurs astfel că până la sfârşitul anului să avem soldaţii noştri înapoi.?

Nicolae Văcăroiu vrea să fie un preşedinte activ, nu jucător, şi speră că Traian Băsescu va lua exemplu. Văcăroiu îşi propune să fie un şef de stat discret, pentru că, spune el, preşedinţia trebuie să lucreze din umbră. În plus, pe perioada interimatului nu va participa la acţiunile politice ale PSD.

Antena3.ro

×
Parteneri
Bilete de avion gratuite pentru copii, de la TAROM, de 1 iunie
x close