Antena 3 CNN Politică Voiculescu insistă pentru reducerea TVA-ului la alimentele de bază

Voiculescu insistă pentru reducerea TVA-ului la alimentele de bază

Voiculescu insistă pentru reducerea TVA-ului la alimentele de bază
02 Aug 2007   •   16:32

Liderul partidului conservator, Dan Voiculescu, solicită într-o scrisoare deschisă adresată premierului să urgenteze adoptarea unei hotărâri privind reducerea TVA la alimentele de bază. Senatorul atrage atenţia că o astfel de măsură este cu atât mai necesară cu cât, din septembrie, se estimează creşteri ale preţului la pâine şi la ulei. Unii producătorii deja au majorat preţul la pâine cu până la 10 %. Solicitarea liderului conservator, Dan Voiculescu, vine ca urmare a deciziei unora dintre producătorii de pâine de a majora, începând cu 1 august 2007, preţul la pâine, cu o sumă cuprinsă între 3% şi 10% din preţul actual, ca efect al scumpirii grâului şi făinii.

Dan Voiculescu aminteşte, în scrisoare, că Partidul Conservator a înaintat Senatului, pe 6 octombrie 2005, un proiect de lege privind scăderea TVA de la 19% la 9% pentru alimentele de bază. Proiectul conservatorilor a trecut de votul comisiilor şi a primit vot pozitiv în plenul Senatului, dar a fost blocat la Camera Deputaţilor. Potrivit lui Dan Voiculescu, unul dintre motivele principale pentru care conservatorii au ieşit de la guvernare a fost chiar lipsa de susţinere a partidelor din Coaliţie faţă de iniţiativa de reducere a TVA la alimentele de bază. ?Sunt convins că proiectul Partidului Conservator argumentează în mod clar sustenabilitatea economică şi bugetară a măsurii de reducere a TVA de la 19% la 9% la următoarele produse: carne, lapte, ulei vegetal, pâine, zahăr. Consider că decizia scăderii TVA nu implică în niciun fel deteriorarea echlibrului bugetar, măsura fiind de altfel practicată şi în multe alte ţări membre ale Uniunii Europene? a declarat liderul PC.

Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a solicitat în şedinţa de Guvern de miercuri , ca ANAF, Inspecţia Teritorială a Muncii, Autoritatea Naţional Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentară să demareze imediat controale severe la cei 10.000 de producători de pâine, pentru a evita evaziunea fiscală în domenioul panificaţiei. Ministrul agriculturii, Decebal Traian Remeş, a arătat însă că este preocupat mai mult de evaziunea fiscală din domeniu decât de reducerea TVA la pâine, dar nu repinge aceast măsură, dacă va fi probată de ministerul de finanţe.

Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close