Antena 3 CNN Politică Votul multiplu se pedepseşte cu 5 ani de închisoare

Votul multiplu se pedepseşte cu 5 ani de închisoare

Votul multiplu se pedepseşte cu 5 ani de închisoare
22 Aug 2007   •   04:32

Partidele politice dau semne că vor să stopeze fraudele electorale. După acuzaţiile de fraudare a alegerilor din 2004, când partidele s-au acuzat reciproc că au avut militanţi care au votat de mai multe ori, marţi reprezentanţii formaţiunilor politice din Comisia de Cod Electoral au decis ca votul multiplu să fie pedepsit cu cinci ani de închisoare.Până în prezent, în legislaţia electorală, pentru vot multiplu pedeapsa era alternativă: amendă sau închisoare de la 6 luni la doi ani.

Decizia a fost luată la Palatul Victoria, în urma unei şedinţe la care au participat parlamentari ai PNL, PSD, PC, UDMR, PRM şi o echipă guvernamentală condusă de ministrul Mihai Voicu, anunţă Cotidianul. Decizia şi celelalte hotărâri care au fost aprobate vor fi legiferate săptămâna viitoare în Comisia de Cod electoral, când pe ordinea de zi se vor afla şi ordonanţele de urgenţă nr. 1, 8 şi 9/2007 care modifică şi completează Legea pentru alegerea Parlamentului European.

Tot pentru a stopa fraudele electorale la europarlamentare, marţi s-au mai adoptat încă două măsuri. Una vizează trecerea pe listele suplimentare a Codului Numeric Personal (CNP) al fiecărui votant. De asemenea, înainte de a vota pe o listă suplimentară, fiecare alegător aflat în această situaţie va fi obligat să dea o declaraţie olografă pe proprie răspundere că nu şi-a mai exercitat dreptul de vot în altă secţie de votare.

×
Parteneri
Românii pentru care se reduce vârsta de pensionare
x close