Antena 3 CNN Război în Israel Hamas-Israel, conflictul care schimbă lumea. Analist militar CNN: "E posibil să apară un război pe termen lung"

Hamas-Israel, conflictul care schimbă lumea. Analist militar CNN: "E posibil să apară un război pe termen lung"

Colonelul Cedric Leighton, analist militar CNN, a acordat un interviu exclusiv la Antena 3 CNN, în care a discutat mai multe aspecte legate de situația din Orientul Mijlociu și posibilele implicații la nivel global.

de Ştefan Petrică    |    11 Oct 2023   •   23:00

Analistul militar, Cedric Leighton atrage atenția asupra relației strânse dintre Rusia și Iran, mai ales în contextul recent al atacurilor desfășurate de Hamas. Colaborarea dintre Rusia și Iran pare să fie mai solidă decât în ultimele decenii.

"Cred că cel mai probabil se va vorbi despre mișcări noi. Dacă se anunță lucrul la care mă aștept, cel mai probabil va fi vorba de mișcarea de trupe care sunt deplasate în Gaza.

Armata israeliană este pregătită să intre în Gaza. Probabil că ar putea face un anunț care ar vorbi și despre salvarea unor persoane ostatice. 

Întrebat cine crede că este în spatele acestui atac de sâmbătă și dacă Rusia este implicată, colonelul a spus:

Citește și: Volodimir Zelenski, față în față cu Mihai Gâdea: "Putin nu se gândește doar la Ucraina, vrea mai mult"

"Cred că este foarte probabil ca Iranul să fi influențat lucrurile chiar dacă nu a coordonat operațiunile sau nu le-a condus. Nu cred că lucrurile sunt corecte.

Cred că există chiar posibilitatea ca Iranul să fi dat undă verde acestei operațiuni și cred că este implicat.

În ceea ce îi privește pe ruși, trebuie să ne gândim și la relația lor strânsă cu Iranul, care este mult mai strânsă decât în ultimele decenii. Este foarte posibil ca și rușii să se bucure de pe urma acestei probleme din Orientul Mijlociu.

Mai ales având în vedere atacurile celor de la Hamas și din Gaza. Cu siguranță rusii beneficiază de pe urma acestor lucruri și probabil că au avut o anumită influență la această situație. 

Întrebat dacă consideră că aceste îngrijorări cu privire la iminența unui conflict la scară globală sunt justificate, analistul militar a răspuns:

"Cu siguranță este posibil ca aceste lucruri să se întâmple în viitor, însă să nu se întâmple așa.

Tensiunile din Kosovo sunt la intensitate ridicată. În întreaga lumea există evoluții care reflectă tensiunile din ce în ce mai ridicate între țările din partea sudică a planetei și cele din alte regiuni. 

Cred că și Rusia și China încearcă să exploateze aceste tensiuni și să le folosească pentru propriile jocuri politice.

Totuși, eforturile occidentalilor și ale membrilor NATO, inclusiv ale României, trebuie să se concentreze pentru a păstra pacea în toate aceste zone. Nu va fi ușor, pentru că în Rusia, ca și în alte țări, se dezvoltă niște forțe care joacă un rol foarte important în determinarea modelului de migrație și a altor lucruri care au influențe la scară globală asupra apariției unor probleme politice în SUA și Europa.

Cred că și acestea riscă să facă parte dintr-un conflict la scară mai largă.

Următorul mare conflict între marile puteri, așa cum sunt cele despre care ne învață cărțile de istorie ar putea să difere de cele de acum 80 sau 100 de ani.  Astfel, e posibil să apară un război pe termen lung", a spus Colonelul Cedric Leighton, la Antena 3 CNN. 

×
Programul magazinelor mari din România, de Paște
x close