Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Volodimir Zelenski, față în față cu Mihai Gâdea: "Putin nu se gândește doar la Ucraina, vrea mai mult"

Volodimir Zelenski, față în față cu Mihai Gâdea: "Putin nu se gândește doar la Ucraina, vrea mai mult"

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei, a oferit un interviu în exclusivitate lui Mihai Gâdea, în prima sa vizită în România.

de Ştefan Petrică    |    10 Oct 2023   •   21:56

Într-un interviu exclusiv acordat lui Mihai Gâdea în timpul primei sale vizite în România, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că conflictul din Israel ar putea distrage atenția internațională de la Ucraina.

Întrebat dacă este îngrijorat că acest război din Israel va distrage atenția internațională de la Ucraina, Volodimir Zelenski a spus: 

"Cred că deja este o problemă. Cea mai mare problemă este că nu te poți concentra pe mai multe probleme simultan. Trebuie să te concentrezi pe o problemă, apoi pe alta. Ajutorul, banii și partea militară se împarte în mai multe provocări. E ca pe câmpul de luptă, nu poți deschide multe fronturi pentru că nu ai suficienți oameni.

Întrebat dacă consideră că în spatele a ceea ce se întâmplă acum în Israel, se poate afla Iranul sau Moscova, președintele Ucrainei a spus:

Citește și: Prima vizită oficială a preşedintelui ucrainean în România | Klaus Iohannis şi Volodimir Zelenski anunţă semnarea unui Parteneriat Strategic

"Cred că unii oficiali din Iran susțin oficial această situație.

Rusii sunt fericiți în acest moment. Oamenii mor, oameni civili, copiii sunt răpiți și rușii se bucură. Ce înseamnă? Credeți că sunt implicați sau nu? Dacă susții un război ești parte în acel război. Dacă ești contra, faci tot posibilul să-l oprești.

Întrebat dacă a primit semnale din partea lui Putin că ar vrea să poarte discuții, Zelenski a spus:

"Nu avem semnale și înțeleg de ce, pentru că nu are nevoie ca națiune. Are sancțiuni Rusia. Sigur că trebuie să dea mână în stânga și dreapta să arate că totul este în regulă.

Putin nu este interesat să dea înapoi, el nu poate și nu vrea să vadă o soluție pentru această situație. El vrea să meargă înainte. Și se gândește nu numai la Ucraina, vrea mai mult.

Putin vrea Moldova, Țările Baltice și ideea lui este să intre în niște țări NATO, dar care au făcut parte din URSS pe vremuri

Întrebat dacă Ucraina este pregătită să recunoască inexistența limbii moldovenești, președintele ucrainean a spus: 

"Realmente nu văd o problemă globală cu acest lucru. Pentru mine asta nu este o problemă. De aceea în guvernul nostru se va întâlni, pe această chestiune și va decide răspunsul la această întrebare.

Poziția mea este că vrem să avem un parteneriat strategic cu România. Trebuie să se ia o decizie și sunt convins că toată lumea va fi mulțumită.

Dar tot ce am văzut în ultima perioadă este că Rusia ia orice chestiune mică, orice lucru politic, în special cu minoritățile și profită de orice. Credeți că noi aveam o problemă cu minoritățile care vorbesc limba rusă în Dombas? Nu, nu aveam o problemă cu ei.

Toate aceste chestiuni cu limba, cu religia, minoritățile, Rusia vrea să profite de aceste lucruri.

Să nu dăm nicio posibilitate Rusiei să dezbine, să dezechilibreze situația în Ucraina. Noi avem nevoie de unitate.

Întrebat dacă va candida la următoarele alegeri prezidențiale, Volodimir Zelenski a spus: 

"Cât timp e război, asta e responsabilitatea mea. Este responsabilitatea mea să fiu în Ucraina, să lupt. Nu pot fugi de aceste lucruri", a spus Volodimir Zelenski.

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski Mihai Gâdea
Parteneri
Patronii de păcănele riscă amenzi de 200.000 de lei dacă nu închid afacerile
x close