Antena 3 CNN Război în Israel Iranul cheamă țările musulmane și arabe să se ridice împotriva Israelului

Iranul cheamă țările musulmane și arabe să se ridice împotriva Israelului

Iranul a lansat, joi, un apel către țările musulmane şi arabe pentru un front comun împotriva Israelului.

Iranul cheamă țările musulmane și arabe să se ridice împotriva Israelului
Sursa foto: hepta / Zuma Press / Iranian Presidency
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Oct 2023   •   20:32

Inițiativa vine în timp ce liderii occidentali, cu președintele Joe Biden în frunte, au avertizat Teheranul să nu extindă dincolo de Gaza războiul care a făcut deja mii de morți şi de răniți.

Republica islamică se află în centrul atenției internaționale, din cauza sprijinului său consistent, de ani de zile, pentru gruparea islamistă palestiniană Hamas.

După ce a salutat "succesul" atacului de sâmbătă asupra teritoriului israelian - considerat cel mai sângeros de la crearea statului evreu, în urmă cu 75 de ani - Teheranul încearcă să organizeze o mobilizare internațională împotriva raidurilor aeriene israeliene executate drept represalii în Gaza.

"Republica islamică va încerca să pună la punct această coordonare cât mai repede posibil, contactând lideri ai țărilor musulmane, pentru a stopa crimele Israelului", a spus președintele Ebrahim Raisi (foto).

Președintele iranian a vorbit cu prințul moștenitor din Arabia Saudită și cu președintele Siriei

El a avut miercuri seara discuții cu prințul saudit Mohammad bin Salman şi cu președintele sirian Bashar al-Assad, iar pe ministrul său de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, l-a trimis joi în Irak şi vineri în Liban vineri, conform presei de la Teheran și de la Beirut.

În timpul discuției cu Raissi, prințul moștenitor saudit a precizat că Riadul comunică "cu toate părțile internaționale şi regionale pentru a pune capăt escaladării actuale".

Teheranul s-a oferit să găzduiască o reuniune de urgență a Organizației de Cooperare Islamică, a cărei misiune este promovarea cooperării între cele 57 de țări membre.

Însă până în prezent nu a fost anunțată nicio decizie cu privire la această propunere sau la alte inițiative concrete de sprijinire a palestinienilor.

Deoarece nu este o țară arabă, Iranul nu face parte din principalele organizații din Orientul Mijlociu, cum ar fi Liga Arabă, care s-a reunit miercuri la Cairo.

Acest stat islamic a făcut din apărarea cauzei palestiniene unul din pilonii diplomației sale după revoluția din 1979, în paralel cu recunoașterea publică a faptului că vrea dispariția statului Israel, a cărui existență nu o recunoaște.

SUA se tem că Hezbollah ar putea ataca Israelul dinspre nord

În acest context, Washingtonul se teme în special de deschiderea unui al doilea front în nordul Israelului, la frontiera cu Libanul, dacă Hezbollah, mișcarea șiită aliată cu Hamas și susținută de Iran, ar decide să intervină pe scară largă.

Ayatollahul Ali Khamenei, cea mai înaltă autoritate a Iranului, a negat, marți, implicarea țării sale în ofensiva Hamas, reafirmându-şi însă sprijinul pentru mișcarea islamistă palestiniană.

Iar cancelarul german Olaf Scholz a spus, joi, că nu deține "dovezi tangibile" că Iranul a sprijinit în mod concret atacul Hamas din Israel.

"Dar este clar pentru noi că, fără sprijinul iranian din ultimii ani, Hamas nu ar fi fost în măsură să lanseze atacuri fără precedent pe teritoriul israelian", a adăugat el.

×
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close