Antena 3 CNN Război în Israel Război în Israel, ziua 38 | Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

Război în Israel, ziua 38 | Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza

Război în Israel, ziua 38. Șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a anunțat luni că "a rămas complet fără combustibil".

de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Noi 2023   •   22:30

Ultimele informații din războiul declanșat după ce Hamas a atacat Israel:

  • Guvernul Hamas "a pierdut controlul asupra Gaza", afirmă Israelul
  • Șeful UE pentru politică externă face propuneri pentru Gaza postbelică
  • Şeful diplomaţiei israeliene estimează că "presiunea internaţională" asupra Israelului sporeşte
  • Preşedintele Braziliei acuză Israelul că ucide civili "fără niciun criteriu" în Fâşia Gaza
  • Benjamin Netanyahu se opune apelurilor internaționale tot mai numeroase de încetare a focului
  • Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, va merge în Orientul Mijlociu în următoarele zile
  • Agenția ONU pentru palestinieni anunță că nu mai are combustibil pentru spitalele din Gaza
  • Turcia ridică spitale de campanie de partea egipteană a trecerii de la Rafah
  • Coridorul de evacuare spre sudul Fâșiei Gaza a fost redeschis
  • Armata israeliană anunță că a lovit 3.000 de locații ale teroriștilor
  • Cele 27 de state membre ale UE cer "pauze umanitare imediate" pentru a permite accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza
  • IDF susține că a găsit arme ale teroriștilor din Gaza în școli și moschei
  • Armata israeliană a adus combustibil pentru spitalul Al Shifa din Gaza

Update 22:30 Armata israeliană anunță că Hamas a ținut ostatici sub un spital și a prezentat imagini din centrul de comandă aflat sub unitatea sanitară.

Update 22:00 Mişcarea Hamas "a pierdut controlul asupra Gaza" şi combatanţii săi "fug spre sud", a afirmat luni ministrul israelian al apărării Yoav Gallant, după cinci săptămâni de război cu mişcarea islamistă palestiniană, informează AFP.

Civili "jefuiesc bazele Hamas. Ei nu mai cred în guvernul Hamas" la putere în acest teritoriu palestinian bombardat neîncetat de Israel şi aflat într-o situaţie umanitară catastrofală, a susţinut ministrul israelian al apărării într-o înregistrare video difuzată de mai multe canale de televiziune.

Israelul bombardează Gaza neîncetat, din aer, de pe uscat şi de pe mare, de cinci săptămâni, ca răspuns la atacul fără precedent întreprins de Hamas pe 7 octombrie pe teritoriul israelian.

De la sfârşitul lui octombrie, trupele sale la sol au avansat în nordul acestui teritoriu îngust şi luptele cu combatanţii Hamas se derulează deja în centrul oraşului Gaza, unde se mai află încă zeci de mii de civili.

Armata israeliană anunţă zilnic despre alte noi infrastructuri militare ale Hamas destructurate în Gaza, despre descoperiri de ascunzători de arme şi tuneluri, precum şi despre "comandanţi" ai mişcării palestiniene - clasată drept organizaţie teroristă de Uniunea Europeană şi SUA - ucişi în timpul operaţiunilor.

Potrivit unor surse militare israeliene citate luni în mai multe media, Hamas număra înainte de 7 octombrie circa 30.000 de combatanţi în Fâşia Gaza, repartizaţi în cinci brigăzi regionale, 24 de batalioane şi circa 140 de companii.

Potrivit aceloraşi surse, batalioanele Hamas din nordul Fâşiei Gaza au suferit "lovituri importante" în ultimele săptămâni şi multe dintre ele nu mai pot să-şi organizeze atacurile, din cauza morţii comandanţilor lor.

Numeroşi experţi au atenţionat asupra pericolului pe care îl comportă luptele faţă în faţă între armata israeliană şi Hamas în Fâşia Gaza devastată, lupte ce expun cele două tabere unei faze de lupte urbane cu risc ridicat.

Organizaţiile umanitare internaţionale şi-au înmulţit apelurile în favoarea unui armistiţiu în Fâşia Gaza, unde se înregistrează penurii grave de apa potabilă, energie şi medicamente, în condiţiile în care ajutorul umanitar ajunge aici în cantităţi foarte mici.

Începând cu 7 octombrie, bombardamentele israeliene au ucis în Fâşia Gaza 11.180 de persoane, majoritatea civili, printre care 4.609 de copii, potrivit Ministerului Sănătăţii al Hamas.

Atacul mişcării islamiste palestiniene Hamas a făcut cel puţin 1.200 de morţi de partea israeliană, majoritatea civili ucişi pe 7 octombrie, potrivit celor mai recente cifre oficiale israeliene.

Update 21:30 Șeful Uniunii Europene pentru politică externă, Josep Borrell, a prezentat luni propuneri privind modul în care ar trebui să fie condusă Gaza după războiul dintre Israel și Hamas, cerând țărilor arabe să joace un rol mai important într-o viitoare administrație palestiniană.

Borrell, care va călători în Israel, teritoriile palestiniene și țările învecinate în cursul acestei săptămâni, a spus că diplomații se gândesc deja la situația din Gaza de după război.

El a declarat că în comunitatea internațională nu s-a reușit „politic și moral” să se creeze o soluționare a conflictului dintre israelieni și palestinieni și că este timpul să dubleze eforturile pentru a găsi o soluție cu două state.

Borrell a spus nu oricărei strămutări forțate a palestinienilor din Gaza, unei ocupări permanente de către armata israeliană sau unei modificări a dimensiunii Gazei.

Diplomatul european a mai spus că ar trebui să existe „o autoritate palestiniană”, despre care a sugerat că ar putea fi o versiune „întărită” a actualei Autorități Palestiniene care conduce Cisiordania, „cu o legitimitate care urmează să fie definită și decisă de Consiliul de Securitate (ONU)”. .

El a menționat că țările arabe ar trebui să fie mai puternic implicate în sprijinirea acestei Autorități palestiniene și că UE ar trebui, de asemenea, să fie mai implicată în regiune, în special în construirea unui stat palestinian.

Update 20:30 Şeful diplomaţiei israeliene a estimat luni că presiunea internaţională asupra ţării sale este în creştere în ceea ce priveşte operaţiunile militare din Fâşia Gaza şi că trebuie depuse eforturi pentru a prelungi "legitimitatea" acestor operaţiuni, informează AFP.

"Avem două sau trei săptămâni înainte ca presiunea internaţională să se intensifice cu adevărat, însă Ministerul Afacerilor Externe (israelian) se străduieşte să extindă fereastra de legitimitate şi luptele vor continua cât timp va fi necesar", a spus ministrul israelian al afacerilor externe Eli Cohen, potrivit unor declaraţii transmise AFP de către purtătorul său de cuvânt.

La peste cinci săptămâni de la începutul războiului, declanşat de atacul fără precedent al Hamas asupra teritoriului israelian pe 7 octombrie, organizaţiile umanitare internaţionale şi-au sporit apelurile în favoarea unui armistiţiu în Fâşia Gaza, bombardată de Israel şi unde se înregistrează penurii grave de apa potabilă şi medicamente, în condiţiile în care ajutorul umanitar ajunge aici în cantităţi foarte limitate.

Update 19:30 Preşedintele Braziliei, Luiz Inácio Lula da Silva, a acuzat luni Israelul că ucide civili nevinovaţi "fără niciun criteriu" în Fâşia Gaza şi a condamnat faptul că în urma bombardamentelor israeliene copiii au devenit primele victime, relatează agenţia EFE.

Într-un discurs susţinut la un eveniment oficial, liderul brazilian a condamnat din nou acţiunile "teroriste" ale grupării islamiste palestiniene Hamas care au declanşat pe 7 octombrie un război cu Israelul, dar a subliniat că răspunsul militar la care a recurs guvernul condus de Benjamin Netanyahu este "la fel de grav", după ce bombardamentele israeliene asupra Fâşiei Gaza au provocat peste 11.000 de morţi, dintre care circa 40% sunt copii.

"Nu am văzut niciodată ştiri cu copii drept victime preferenţiale ale unui război; (armata israeliană) lansează bombe acolo unde sunt copii şi spitale sub pretextul că se află un terorist acolo", a remarcat Lula da Silva, în timp ce armata israeliană se apropie de unul dintre principalele spitale din oraşul Gaza.

Pe de altă parte, salutând evacuarea unui grup de 32 de cetăţeni brazilieni din Fâşia Gaza, preşedintele a spus că această evacuare, negociată timp de trei săptămâni, a fost obţinută cu "multe sacrificii", întrucât "a depins de bunăvoinţa Israelului"

Update 18:10 Premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune apelurilor internaționale tot mai numeroase de încetare a focului. Acesta cere eliberarea tuturor celor 239 de ostatici capturaţi de Hamas în atacul din 7 octombrie. Între timp, în Fâşia Gaza, un spital a fost scos din funcţiune din lipsă de combustibil.

Forţele de apărare israeliene au descoperit mai multe arme ale Hamas ascunse în şcolile, univeristăţile şi mosheile din tabăra Al-Shati. Echipamentele şi planurile operaţionale au fost confiscate de IDF.

Armata isareliană a distrus sute de posturi de lansare de rachete antitanc şi peste 300 de tuneluri. De asemenea, 100 de locaţii în care erau depozitate echipamente Hamas au fost bombardate.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se opune apelurilor internaționale tot mai numeroase de încetare a focului, afirmând că lupta Israelului pentru a zdrobi militanții Hamas din Gaza va continua.

Kristen Welker, prezentator: Așadar, este aici o potențială înțelegere, domnule prim-ministru? Există o potențială înțelegere?

Benjamin Netanyahu: S-ar putea, s-ar putea, dar cred că cu cât spun mai puțin despre asta, cu atât cresc șansele ca ea să se materializeze. Și este un rezultat al presiunii, al presiunii militare.

De cealaltă parte, Ministerul Sănătăţii din Gaza susţine că Israelul a atacat cele mai mari spitale din regiune. Oficialii palestinieni au acuzat IDF-ul că ar fi folosit arme interzise, afirmaţii ce nu au putut fi confirmate.

Armata israeliană susţine că a plasat peste noapte 300 de litri de motorină lângă spitalul Al Shifa din Gaza, care, în urmă cu o zi, fusese scos din funcţiune din lipsă de combustibil.

Update 17:00 Şeful diplomaţiei Uniunii Europene, Josep Borrell, va vizita în următoarele zile Orientul Mijlociu pentru a discuta despre războiul în desfăşurare între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas în Fâşia Gaza, transmite DPA.

''Voi călători în Israel, Palestina, Bahrein, Arabia Saudită, Qatar şi Iordania în această săptămână pentru a discuta despre accesul şi asistenţa umanitară şi despre chestiuni politice cu lideri regionali'', a scris Josep Borrell luni pe platforma X (fosta Twitter).

''Avem nevoie de o perspectivă politică către soluţia celor două state. Aceasta poate fi realizată numai prin dialog'', a adăugat înalta oficialitate europeană.

Borrell a insistat pe necesitatea unor pauza umanitare ''imediate'' în conflictul din Fâşia Gaza, pentru a garanta transportul ajutorului indispensabil, în special al carburantului pentru funcţionarea spitalelor.

Într-un comunicat difuzat duminică, UE a condamnat utilizarea de către Hamas a spitalelor şi civililor drept ''scuturi umane'' în Gaza şi i-a cerut Israelului să dea dovadă de ''reţinere maximală'' în scopul protejării civililor.

Vizita lui Borrell în Israel va fi prima de la începerea actualului conflict între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas.

Update 16:00 Șeful Agenției ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA) a anunțat luni că „a rămas complet fără combustibil", potrivit Sky News.

Depozitul de combustibil al agenției din enclavă se golește luni. Fără combustibi, spitalele nu vor mai putea funcționa, apele reziduale nu vor mai fi eliminate și nu va mai fi furnizată apă potabilă, a declarat comisarul Philippe Lazzarini.

„Acel rezervor este acum gol. Acest lucru va avea un impact grav asupra ambulanțelor și operațiunilor din spitale. Unele dintre ele au energie solară, dar este puțină, așa că acele spitale încetează să mai funcționeze", a spus Lazzarini.

O solicitare adresată armatei israeliene de a alimenta depozitul de combustibil a fost ignorată, a precizat șeful Agenției ONU.

Update 14:53 O navă turcească transportând materiale sanitare a ajuns în portul egiptean Al-Arish, situat în apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah.

Nava a adus aici generatoare, ambulanțe și alte dispozitive medicale, în vederea ridicării a opt spitale de campanie, relatează presa internațională.

Este primul transport de acest fel care a sosit în Egipt de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas, în data de 7 octombrie.

Un oficial turc din domeniul sănătății a declarat autoritățile de la Ankara au primit undă verde de la cele egiptene pentru a construi spitalele de campanie în Al Arish.

Locația se află la circa 40 de kilometri de granița cu Fâșia Gaza.

Update 13:34 Forțele de Apărare israeliene au anunțat că un coridor de evacuare pentru locuitorii din nordul Fâșiei Gaza a fost redeschis timp de șase ore.

Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt în limba arabă al IDF, a precizat într-o postare pe rețeaua X că "trecerea rămâne deschisă astăzi, între orele 09:00 și 16:00, în scopuri umanitare pe (șoseaua) Salah al-Din în direcția zonei de la sud de Wadi Gaza".

Salah al-Din este principala rută pe axa nord - sud în Fâșia Gaza.

Săptămâna trecută, Biroul ONU pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare a comunicat că 50.000 de persoane s-au deplasat pe acest coridor într-o singură zi.

Update 12:04 Forțele de Apărare ale Israelului, IDF, au publicat o actualizare a operațiunii militare din Gaza.

Potrivit sursei citate, armata israeliană a efectuat 4.300 de lovituri până în prezent și a lovit "aproximativ 300 de puțuri de tunel" și aproximativ 3.000 de locații ale infrastructurii teroriste.

Într-o declarație publicată pe aplicația de mesagerie Telegram, aceasta a spus:

Campania israeliană a fost lansată la 7 octombrie, după masacrul comis de Hamas în interiorul graniței cu Israelul.

Ministerul Sănătății din Gaza, condus de Hamas, susține că acțiunea militară a Israelului în Fâșia Gaza a ucis peste 11.000 de palestinieni, inclusiv peste 4.000 de copii. 

Presa internațională reamintește că datele respective nu pot fi verificate independent.

Update 11:04 Cele 27 de state membre ale UE cer "pauze umanitare imediate" pentru a permite accesul ajutoarelor în Fâșia Gaza.

"Obiectivul este instituirea imediată de pauze și crearea de coridoare umanitare pentru ca această situație dezastruoasă să fie abordată", a declarat în această dimineață Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe, la sosirea la summit-ul UE.

El a reiterat faptul că blocul comunitar condamnă "utilizarea spitalelor ca scuturi umane de către Hamas", dar a subliniat că în prezent urgența este ajutorarea civililor din enclava palestiniană.

Update 10:04 Avichay Adraee, purtătorul de cuvânt în limba arabă al armatei israeliene, a postat pe rețelele de socializare informații despre armele găsite de IDF în tabăra de refugiați al-Shati din Fâșia Gaza.

"Forțele brigăzii blindate 401 continuă să efectueze raiduri la periferia taberei al-Shati, concentrându-se asupra infrastructurii teroriste localizate în principalele instituții din rândul populației civile, inclusiv în școli, universități, moschei și locuințe.

Infrastructura Hamas a fost stabilită în mod deliberat în interiorul clădirilor civile, cum ar fi universitatea al-Quds și moscheea Abu Bakr, unde forțele au găsit numeroase materiale și dispozitive explozive.

În timpul raidurilor, militarii israelieni au confiscat zeci de arme, echipamente de luptă și planuri operaționale afiliate organizației teroriste Hamas.

Soldații IDF au intrat, de asemenea, în casa unui oficial al Jihadului Islamic, unde au găsit numeroase arme", a spus acest oficial israelian.

Update 09:35  Armata israeliană anunță că a plasat peste noapte 300 de litri de motorină lângă spitalul Al Shifa din Gaza, care, în urmă cu o zi, fusese scos din funcțiune din lipsă de combustibil.

În videoclipurile făcute publice de IDF se văd soldați care transportă bidoane de combustibil, însă nu este clar locul în care au fost livrate.

Armata israeliană a precizat după operațiune că acest combustibil nu a fost ridicat.

Abu Salmiya, directorul spitalului, susține că motorina livrată de IDF ajunge doar pentru 30 de minute, iar generatoarele spitalului consumă 24.000 de litri pe zi.

El a adăugat că personalul unității medicale a fost "prea speriat" pentru a prelua combustibilul.

Ultimul generator al spitalului și-a încetat funcționarea sâmbătă.

Situația a provocat moartea a trei copii născuți prematur și a altor 4 pacienți grav bolnavi, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.

Update 08:29 Statele Unite au lovit două poziții ale grupărilor din Siria susținute de Iran.

Atacurile de duminică vin ca răspuns la loviturile asupra forțelor americane, a declarat secretarul Apărării din SUA, Lloyd Austin.

Este pentru a treia oară în mai puțin de trei săptămâni când armata americană a vizat locații din Siria despre care susține că au legături cu Iranul.

"Forțele militare americane au efectuat lovituri de precizie asupra unor instalații din estul Siriei folosite de Corpul Gardienilor Revoluției Islamice din Iran și de grupuri afiliate Iranului, ca răspuns la atacurile continue împotriva militarilor americani din Irak și Siria. Loviturile au fost efectuate împotriva unui centru de antrenament și a unui imobil din apropierea orașelor Albu Kamal și Mayadeen", a precizat Austin.

Miercurea trecută, SUA au vizat un depozit de arme din Siria legat de Teheran.

La 26 octombrie, armata americană a bombardat două instalații siriene despre care a spus că sunt folosite de Iran și de organizații afiliate.

SUA afirmă că, începând cu 17 octombrie, au avut loc peste 45 de atacuri asupra trupelor sale din regiune, soldate cu zeci de răniți în rândul personalului american.

Update 00:01 Statele Unite avertizează în legătură cu operațiunile israeliene în zona spitalelor din Gaza.

Mesajul a fost transmis de consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan.

”Statele Unite nu doresc să vadă lupte cu focuri de armă în spitale unde oameni nevinovați, pacienți care primesc îngrijiri medicale, sunt prinși între combatanți și am avut consultări active cu Forțele de Apărare israeliene pe această temă", a declarat, pentru CBS News, Jake Sullivan.

Oficialii palestinieni au afirmat că mai mulți civili sunt blocați în interiorul spitalului Al Shifa, în timp ce în zonă se dau lupte grele.

În replică, autoritățile din Israel au susținut că oamenii pot fi evacuați în siguranță și că spitalul ascunde un centru de comandă al Hamas.

Război în Israel, 12 noiembrie 2023 Mesajul Papei pentru cei implicați în războiul din Israel: "Destul, fraților, destul!"

Război în Israel, 11 noiembrie 2023 | IDF, anunţ de ultimă oră: Hamas a pierdut controlul asupra Fâşiei Gaza

Război în Israel, 10 noiembrie 2023 | CNN semnalează răniți în zona spitalului Al-Shifa din Gaza City, după o aparentă lovitură a Israelului

Război în Israel, 9 noiembrie 2023 | Israelul anunță "pauze tactice limitate" în Gaza

Război în Israel, 8 noiembrie 2023 | Prim-ministrul Israelului, Beniamin Netanyahu nu este de acord cu încetarea focului din Gaza

×
Subiecte în articol: Război în Israel
Se apropie ciclonul! ANM: ”Atenție! Vor fi fenomene intense"
x close