Antena 3 CNN Show Showbiz Filmul Avatar, acuzat de rasism pentru perpetuarea mitului unui ?Mesia alb?

Filmul Avatar, acuzat de rasism pentru perpetuarea mitului unui ?Mesia alb?

Filmul Avatar, acuzat de rasism pentru perpetuarea mitului unui ?Mesia alb?
Sursa foto: avatar
12 Ian 2010   •   08:24

Filmul lui James Cameron, Avatar, care deja a depăşit pragul încasărilor de un miliard de dolari, a fost acuzat de rasism.
Criticii susţin că povestea unui soldat american alb care salvează o rasă străină perpetuează "fabula unui Mesia alb" şi sugerează că non-albii sunt primitivi incapabili să se descurce singuri.
Sute de bloguri, video pe YouTube şi postăti pe Twitter dezbat subiectul, în timp ce editorialistul David Brooks, de la New York Times, scrie: "Avatar este o fantazie rasială prin excelenţă. Se construieşte pe stereotipul că albii sunt raţionali şi tehnocratici în timp ce victimele coloniale sunt spirituale şi atletice. Se bazează pe presupunerea că non-albii au nevoie de un Mesia alb pentru a le duce cruciadele?.
Brooks consideră că Avatar continuă tradiţia unui Mesia alb, ce a debutat în anii 70 cu ? A Man Called Horse?, cu Richard Harris, în rolul de aristocrat englez capturat de indienii Sioux, cărora le devine lider, dar mai include ?Dances With Wolves? al lui Kevin Costner' şi Tom Cruise în The Last Samurai.
La critici s-au alăturat şi actriţa de culoare Robinne Lee, care a jucat cu Will Smith în Seven Pounds, dar şi Annalee Newitz, editor eşf al site-ului sf io9.com.
Cameron a respins acuzaţiile de rasism. El a declarat că fimlul "ne cere să deschidem ochii şi să îi vedem cu adevărat pe ceilalţi, să îi respectăm chiar dacă sunt diferiţi, în speranţa că vom găsi o modalitatea să prevenim conflictul şi să trăim mai armonios. Nu cred că acesta este un mesaj rasist."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Avatar James Cameron
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close