Antena 3 CNN Sport Cupa Mondială Argentina învinge Olanda la penaltyuri şi se califică în finala Cupei Mondiale după 24 de ani

Argentina învinge Olanda la penaltyuri şi se califică în finala Cupei Mondiale după 24 de ani

Argentina învinge Olanda la penaltyuri şi se califică în finala Cupei Mondiale după 24 de ani
de M.T.    |    10 Iul 2014   •   02:00

Argentina va juca finala Cupei Mondiale pentru prima oară din 1990. La fel ca în urmă cu 24 de ani, adversara sud-americanilor din ultimul act va fi Germania, care a eliminat Brazilia.

În cea de-a doua semifinală, disputată la Sao Paulo, Argentina a învins Olanda cu 4-2 la penaltyuri, după ce la finalul celor 120 de minute de joc de joc scorul a fost 0-0.

Eroul argentinienilor a fost portarul Sergio Romero, care a apărat execuţiile de la 11 metri ale lui Ron Vlaar şi Wesley Sneijder.

Pentru prima oară în istoria Cupei Mondiale, o semifinală s-a încheiat fără goluri. Rezultatul de la finalul celor 120 de minute a fost însă urmarea firească a unui joc mult prea prudent din partea ambelor echipe, care au preferat să nu-şi asume riscuri şi să aştepte greşeala adversarului.

Argentina a avut iniţiativa şi a fost echipa mai periculoasă, deşi un astfel de termen este puţin exagerat într-un asemenea meci. Lionel Messi, lovitură liberă de la 17 metri, reţinută de Jasper Cillessen, şi Ezequiel Garay, lovitură de cap peste poartă în urma unui corner, au ratat cele mai importante ocazii ale primei reprize, în care Olanda a fost practic inexistentă în atac.

Lucrurile nu s-au schimbat foarte mult nici după pauză, când Gonzalo Higuain a beneficiat de cea mai mare şansă a partidei, dar reluarea sa din cădere, după o centrare a lui Enzo Perez, s-a dus în plasa laterală. Deşi nu a tras niciun şut pe poartă în primele 90 de minute, Olanda putea da lovitura în ultimul minut al timpului regulamentar, Arjen Robben fiind blocat în ultimul moment de excelentul Javier Mascherano.

Elevii lui Louis Van Gaal au tras primul şut pe poartă abia în minutul 99, prin acelaşi Robben, dar ocaziile au aparţinut tot sud-americanilor, care puteau evita loviturile de departajare dacă Rodrigo Palacio şi Maxi Rodriguez, jucători introduşi pe parcurs, ar fi tratat cu mai multă atenţie situaţiile favorabile în care s-au aflat.

Ajunsă pentru a doua oară consecutiv la penaltyuri, Olanda nu a mai beneficiat de inspiraţia lui Van Gaal, care, de această dată, nu l-a mai înlocuit pe Cillessen cu Tim Krul, omul decisiv din sfertul de finală cu Costa Rica. Mai mult decât atât, viitorul antrenor al lui Manchester United l-a desemnat ca prim executant pe fundaşul Ron Vlaar, altfel unul dintre cei mai buni jucători de pe teren. Romero a apărat însă execuţia lui Vlaar, ratarea acestuia reprezentând începutul sfârşitului pentru ambiţiile olandezilor.

Messi a transformat fără probleme, fiind apoi imitat de Robben şi de Garay, înainte ca Romero să se remarce încă o dată şi să respingă şutul lui Sneijder. Argentinienii au continuat să execute impecabil, Sergio Aguero înscriind şi el. La fel a făcut şi Dirk Kuyt, dar golul lui Maxi Rodriguez a dat sentinţa definitivă.

Duminică, pe legendara arenă Maracana, Argentina va întâlni Germania, într-o reeditare a finalelor din 1986 şi 1990. Ambele echipe au câte o victorie, iar al treilea lor duel direct în ultimul act reprezintă un record în istoria de 84 de ani a competiţiei.

×
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close