Antena 3 CNN Sport Fotbal intern Ambasada României la Luxemburg a protestat faţă de articolul "Hagi, cocaina şi Valahia" din Tageblatt

Ambasada României la Luxemburg a protestat faţă de articolul "Hagi, cocaina şi Valahia" din Tageblatt

Ambasada României la Luxemburg a protestat faţă de articolul "Hagi, cocaina şi Valahia" din Tageblatt
29 Mar 2011   •   14:42

Ambasada României la Luxemubrg a trimis o scrisoare de protest publicaţiei Tageblatt, în care luni a apărut un articol cu titlul "Hagi, cocaina şi Valahia", în avanpremiera meciului din grupa D a preliminariilor pentru Euro 2012, programat marţi.

Ambasada României a catalogat articolul ca fiind plin de "fabulaţii şi deformări". "Cetăţenii României sunt peste tot numiţi români. Conform ultimului recensământ, populaţia de etnie romă este de 2,5 la sută din întreaga populaţie. Valahia, una dintre provinciile istorice ale actualei Românii, este cunoscută drept una dintre cele mai dinamice regiuni. Este o insultă şi o aberaţie să prezinţi tineretul României prin "Case pentru copii orfani" şi "mii de copii ai străzii". Ambasada României regretă că domnul Dan Elvinger a depăşit graniţele decenţei pe care trebuie să le aibă un jurnalist profesionist. Un meci de fotbal ar trebui să fie o bucurie pentru orice fan. Dan Elvinger nu a făcut altceva decât să dea un gust amar acestei partide. Ambasada României îşi reafirmă legătura cu principiul de bază care guvernează sportul, cel mai bun să câştige, şi face un apel la fair play. Ambasada României îşi exprimă regretul că a fost publicat un astfel de text într-un ziar precum tageblatt, cunoscut pentru rigoarea şi obiectivismul său", se arată în scrisoarea de protest a Ambasadei României, redată de Mediafax.

Jurnalistul Dan Elvinger a făcut apoi câteva comentarii în apărarea sa, spunând că nu a avut intenţia să scrie un articol negativ despre România. "Am fost de patru ori în România şi am văzut imagini frumoase, oameni prietenoşi şi o istorie impresionantă care mi-au făcut o părere pozitivă despre România. Am contacte cu mulţi români, unii dintre ei numărându-se printre cei mai buni prieteni ai mei. S-au strecurat în urma articolului meu câteva neînţelegeri. Niciodată nu am spus că românii sunt ţigani. Din contră. Nu am scris că  Valahia e o regiune subdezvoltată. Că au fost mulţi orfani sub dictatura lui Nicolae Ceauşescu este dovedit. Dar am scris că asta s-a întâmplat în trecut. Nu e nicio denigrare că în România şi în special în Bucureşti sunt mulţi copii ai străzii. Asta, cum am mai spus, nu are nimic de-a face cu politica din zilele noastre şi nici cu tineretul României", a mai spus Elvinger.


×
Subiecte în articol: Nationala de fotbal a Romaniei
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close