Antena 3 CNN Sport Strategia de pariuri care ajută pariorii profesioniști să aibă rezultate mai bune

Strategia de pariuri care ajută pariorii profesioniști să aibă rezultate mai bune

Strategia de pariuri care ajută pariorii profesioniști să aibă rezultate mai bune
14 Oct 2017   •   10:05

Dezvăluim strategia de pariuri pe care o folosesc numeroși pariori profesioniști din întreaga lume – Descoperă valoarea din pariuri și aplică metoda Kelly Criterion pentru a-ți mări șansele de a deveni un parior iscusit!

Specialiștii în pariuri ne-au dezvăluit că singura metodă prin care un parior poate realiza profit pe termen lung la pariuri sportive online este să mizeze pe valoare și nu pe cel mai probabil rezultat. Conceptul de Value Bet reprezintă identificarea acelor pronosticuri care primesc cote mai mari decât probabilitatea reală a acelui rezultat.

Simplu spus, dacă cotă unei predicții se transpune în 60% șanse de câștig, iar pariorul estimează că respectivul pariu are o probabilitate de reușită de 55%, acel pont are o valoare de 5%. Pentru a clarifica, vom specifica și valorile celor două estimări: 60% probabilitate se transpune într-o cotă de 1.67, în timp ce 55% șanse de câștig este echivalentul unei cote de 1.82.

Matematica ne spune că pariorul care estimează în mod corect valoarea reală a pariurilor va reuși să realizeze profit pe termen lung, atâta timp cât acesta folosește o strategie inteligentă de gestionare a mizelor. Pe lângă strategia mizei fixe, care dacă este jucată la un procent de numai 1% sau 2% din bancă se dovedește a fi o strategie extrem de precaută, o parte dintre pariorii profesioniști folosesc metoda Kelly Criterion, care accentuează practic calitatea estimărilor pariorului.

Criteriul lui Kelly: formulă și exemplu

Această metodă a fost inventată de un om de știință american, John Larry Kelly Jr., care a trăit între anii 1923 și 1965 și care nu a profitat niciodată de pe urma ei. Legenda spune însă că un coleg de-al lui Kelly de la laboratoarele Bell a mers împreună cu un matematician cunoscut și cu soția acestuia la Las Vegas, acolo unde au păgubit numeroase cazinouri aplicând această formulă, jucând Ruletă și Blackjack.

Criteriul lui Kelly este o strategie de gestionare a mizelor, care se calculează după formula: f = (bp-q)/b, acolo unde: f este procentul din bancă pe care îl vom calcula, b este cota oferită de o casă de pariuri pentru un anume pronostic -1, p este probabilitatea de reușită a pariului estimată de jucător, iar q este probabilitatea ca pariul să fie pierzător. Toate aceste date se vor introduce în formulă în format zecimal.

Să revenim la exemplul de mai sus pentru a exemplifica aplicarea strategiei: am găsit un pariu cu o cotă de 1.82 (probabilitate 55%), la care noi am estimat, de fapt, o probabilitate de 60%, adică o cotă reală de 1.67. Este clar că avem de a face un Value Bet, așa că trecem la aplicarea formulei: f = (0.82 * 0.6 - 0.4) / 0.82 => 0.11, ceea ce înseamnă că ar trebui să mizăm 11% din bancă pe acest pariu.

În funcție de cota medie jucată și implicit de rata de predicții câștigătoare, fiecare parior poate ajusta Strategia Kelly fie pentru a maximiza câștigurile, fie pentru a evita falimentul, jucând ceva mai precaut. Spre exemplu, în cazul în care am avea o cotă de medie de aproximativ 2, ar fi indicat să aplicăm metoda la sfert, adică să împărțim de fiecare dată rezultatul formulei Kelly la 4. În exemplul nostru, calculul ar fi 11/4 = 2.75%. O astfel de abordare ne-ar ajuta să reducem substanțial șansele de faliment.

Pe de altă parte, dacă vom juca pariuri cu o cotă medie de 1.10 am putea dubla rezultatul formulei Kelly pentru a spori profitul, întrucât vom avea șanse foarte mici să prindem o serie lungă de rezultate negative. Să nu uităm totuși că în ceea ce privește Kelly Criterion, rezultatele jucătorului depind bineînțeles în mare parte de ponturile jucate sau mai bine zis de estimarea corectă a ponturilor jucate.

Metoda Kelly se adresează pariorilor care au un model avansat de estimare al probabilităților și care se bucură de o vastă experiență în domeniu. Deși este ușor de pus în practică, nu orice parior poate profita de pe urma ei, întrucât procesul de analizare al ponturilor reprezintă o ocupație în sine. Jocurile de noroc trebuie privite ca pe o distracție și nu ca pe o sursă sigură de câștig. Vă rugăm să pariați responsabil!

×
Parteneri
Două linii de tramvai din Bucureşti sunt blocate, din cauza unui accident
x close