Antena 3 CNN Travel Lucrurile puțin cunoscute despre Litoralul Bulgariei: hotelurile de lux ale liderilor comuniști sunt încă „pe val”

Lucrurile puțin cunoscute despre Litoralul Bulgariei: hotelurile de lux ale liderilor comuniști sunt încă „pe val”

Stațiunea Nisipurile de Aur, situată între Varna și Albena, a fost construită în anii ’50 conform unui proiect care s-a păstrat până astăzi. Inima stațiunii a fost, de la început, cea a hotelurilor liderilor comuniști.

Lucrurile puțin cunoscute despre Litoralul Bulgariei: hotelurile de lux ale liderilor comuniști sunt încă „pe val”
Sursa foto: Diana Scarlat
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Dec 2022   •   15:02

Istoria hotelurilor de la Nisipurile de Aur este importantă pentru cei care vor să înțeleagă evoluția stațiunii atât de îndrăgite de români, de pe bitoralul bulgăresc. Hotelul hotelul fostului președinte al Bulgariei – de fapt secretarul general al Partidului Comunist Bulgar, Todor Jivkov -, Imperial, se află în același complex cu primul hotel construit aici, Oasis, ridicat în 1954, în cadrul unui proiect de dezvoltare a litoralului bulgăresc.

Oasis a rămas până astăzi unul dintre cele mai importante locuri de pe întregul litoral al țării vecine. Așezat chiar pe malul mării, în Complexul Riviera, Oasis, boutique hotel de cinci stele, este în continuare într-o zonă închisă, fiind și unul dintre cele mai scumpe de pe litoralul Bulgariei. Resortul este oarecum retras față de restul stațiunii și ferit, în continuare, de ochii curioșilor, chiar dacă au fost desființate multe dintre garduri.

Cea mai bună parte a litoralului

Zona de dezvoltare a structurilor de cazare nu a fost aleasă întâmplător de specialiștii care au făcut proiectul stațiunii. Este cea mai bună parte a litoralului, din toate punctele de vedere. Se află foarte aproape de Varna, într-o zonă acoperită de păduri și vegetație luxuriantă, ferită și de furtuni și de vântul puternic, prin așezarea între coline, unde apa mării e mai caldă decât în rest, datorită golfurilor care păstrează curenți calzi, de adâncime. Plajele sunt foarte bune și cu nisip fin. Se adaugă izvoarele de apă termominerală sulfuroasă și posibilitatea de a face tratamente balneo-climaterice.

Ghizii locali spun că președintele nu ajungea prea des la hotelul de la malul mării, dar profitau cei cu funcții importante în partid. Întreaga zonă poate fi considerată un adevărat muzeu al epocii comuniste și al tranziției către zilele noastre, unde se pot observa semnele civilizațiilor succesive. Cele două hoteluri, Imperial și Oasis, au fost gazdele multor personalități, de-a lungul timpului.

Hotelurile au și piscine interioare, cea de la Imperial fiind de dimensiuni semiolimpice, cu apă termală minerală sulfuroasă. Există și o piscină în aer liber și sală de gimnastică, terapii exclusive la centrul SPA, în stil mediteranean, dar și solar, saună și baie de aburi. Apa termominerală are în jur de 27 de grade Celsius în bazin. Complexul este acum deschis spre plaja publică. Cei care se cazează aici au la dispoziție și terenuri de tenis, locuri de joacă și aleile parcului cu verdeață luxuriantă și arbori tropicali din jurul hotelurilor.

Arhitectura întregii zone spune și povestea ierarhiei de partid și de stat. Unul dintre „sateliți” zonei principale este hotelul Ambasador, construit în zona a doua, în spatele Complexului Riviera, cumva în prelungirea zonei prezidențiale. Și aici a existat de la început o bază de tratament din care pornesc conexiuni cu celelalte hoteluri din apropiere. În mod surprinzător, Ambasador este unul dintre cele mai ieftine hoteluri din stațiune, având piscină exterioară de dimensiunile unui bazin olimpic și una dintre cele mai frumoase vederi la mare.

×
Subiecte în articol: Bulgaria hoteluri de lux
Românii cotizează 35 de ani la pensie şi beneficiază doar 12 ani
x close