Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Nu mai am nicio putere. Mi-a luat tot" | Lacrimi şi disperare în judeţele măturate de ploi şi vijelii

"Nu mai am nicio putere. Mi-a luat tot" | Lacrimi şi disperare în judeţele măturate de ploi şi vijelii

Ploile şi inundaţiile din ultimele zile au ras tot în calea lor, iar acum e momentul în care gospodarii fac bilanţul pagubelor.

de Claudia Popovici    |    19 Iun 2023   •   18:21

Pentru unii dintre ei, viiturile au luat cu ele agoniseala de o viaţă, iar acum se văd neputincioși în a-şi pune viaţa înapoi pe picioare. Singurul lor ajutor vine din partea autorităţilor, însă acesta este de cele mai multe ori insuficient.

Comuna mehedințeană Bâcleş este una dintre cele mai afectate localităţi în urma inundațiilor. Puhoaiele violente de apă au lăsat în spate poduri rupte, drumuri devenite impracticabile şi gospodării distruse.

"Pământul pleacă la vale şi riscăm să rămânem fără cai de acces în sate", spune un localnic

"Am pierdut şi pui şi porc şi alimente. Nu avem ce pune pe masă, s-a dus tot", mai spune în lacrimi o femeie.

"Ceva de nedescris, din 2005 n-am mai văzut așa ceva", spune un localnic.

Iar ce-i mai rău abia urmează pentru locuitorii comunei, care spun că sunt disperați pentru că nu au resursele necesare să îşi refacă viaţă.

"Mi-a stricat mașina de spălat, şi un frigider, şi în pivnița şi peste tot. Nu mai am nicio putere sunt neputincioasă", spune o bătrână.

Citeşte şi: Jumătate din România se află sub cod galben de ploi, vijelii și grindină. Ce zone sunt vizate | ANM prognoza meteo actualizată

Între timp, autorităţile locale pasează vina la un nivel mai înalt. Însă până se decide vine va finanța reparațiile, localnicii sunt cei care au de suferit, pentru că mulţi din ei au rămas fără agoniseala de o viaţă.

"Avem în jur de 25 km de drum afectate de inundații. Dar cel mai grav este în casele oamenilor. Doar până acum la noi sunt 17 gospodarii afectate. Echipele de la Primărie evaluează fiecare gospodărie în parte şi cred vom ajunge la 90 de gospodarii", spune Lucian Coandă, primar Bâcleș.

Pe lângă lipsa de fonduri, sunt şi probleme cu utilajele sau forţa de muncă necesară intervențiilor. 

×
Subiecte în articol: inundatii romania
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close