Antena 3 CNN Externe "Directorii de bănci ar trebui să sufere!" | Miliardarul Warren Buffett dezvăluie culisele crizei bancare 

"Directorii de bănci ar trebui să sufere!" | Miliardarul Warren Buffett dezvăluie culisele crizei bancare 

Investitorul miliardar Warren Buffett a declarat că directorii care au dus sistemul bancar american în criză ar trebui să fie "pedepsiți".

"Directorii de bănci ar trebui să sufere!" | Miliardarul Warren Buffett dezvăluie culisele crizei bancare 
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2023   •   11:45

Comentariile sale vin în condițiile în care economia americană se confruntă cu cea mai gravă serie de falimente bancare de la criza financiară globală din 2008.

Buffett (foto) a menționat că evită investițiile în majoritatea acțiunilor bancare din cauza "stimulentelor nocive" de care beneficiază directorii acestor companii.

El a menționat că și-a redus recent expunerea pe acest sector, cu excepția titlurilor Bank of America, despre care a spus că o apreciază.

Citește și: Prietenul lui Donald Trump prevestește Apocalipsa: "Dolarul american e doar hârtie igienică. Vine cea mai mare recesiune din istorie"

Luând cuvântul la adunarea anuală a acționarilor Berkshire Hathaway, miliardarul, ajuns la 92 de ani, a criticat modul în care politicienii, autoritățile de reglementare și presa au tratat recentele falimente ale Silicon Valley Bank (SVB), Signature Bank și First Republic Bank.

El a spus că mesajele "foarte proaste" au speriat inutil deponenții.

Warrent Buffett crede că "directorul general și adjuncții acestuia trebuie să sufere" atunci când băncile pe care le conduc au probleme.

"Altfel, lecția este că, dacă ești la conducerea unei bănci și o dai în bară, ești în continuare un tip bogat, lumea continuă să meargă mai departe. Nu este o lecție bună pe care să o predai oamenilor de ale căror decizii depinde mersul economiei", a argumentat el.

"Dacă vă uitați la First Republic, puteți vedea că ei ofereau ipoteci negarantate de guvern la rate fixe pentru sume jumbo (valori care depășesc limita de aproximativ trei sferturi de milion de dolari pentru o singură locuință familială, valabilă în majoritatea statelor americane, n.r.). Este o ofertă nebunească, fost la vedere și am ignorat-o cu toții până când a explodat", a arătat el.

Un raport al Federal Reserve arară spre schimbările din mandatul lui Donald Trump

Charlie Munger, vicepreședintele Berkshire Hathaway și mâna dreaptă a lui Buffett, și-a exprimat, la rândul său, îngrijorarea.

"Nu cred că a avea o grămadă de bancheri, care încearcă, cu toții, să se îmbogățească, duce la lucruri bune. Cred că un bancher ar trebui să fie mai mult ca un inginer, să evite problemele în loc să încerce să se îmbogățească. Este o contradicție de valori", a spus el.

O analiză recentă efectuată de Rezerva Federală americană cu privire la prăbușirea SVB a arătat că modificările în materia de-reglementării, intrate în vigoare în timpul președinției lui Donald Trump, au contribuit la prăbușirea creditorului.

Schimbările legislative din 2018 au redus multe dintre verificările și controalele asupra împrumuturilor acordate de băncile mai mici, notează presa internațională.

×
Parteneri
O biserică din Alba a ars până la temelie, chiar în prima zi de Paște
x close