Antena 3 CNN Externe Prietenul lui Donald Trump prevestește Apocalipsa: "Dolarul american e doar hârtie igienică. Vine cea mai mare recesiune din istorie"

Prietenul lui Donald Trump prevestește Apocalipsa: "Dolarul american e doar hârtie igienică. Vine cea mai mare recesiune din istorie"

Un antreprenor și scriitor de succes, care are însă și numeroși contestatari, prevestește intrarea în recesiune a întregii economii mondiale.

Prietenul lui Donald Trump prevestește Apocalipsa: "Dolarul american e doar hârtie igienică. Vine cea mai mare recesiune din istorie"
Sursa foto: hepta / Wikipedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    31 Mar 2023   •   19:40

El arată spre piața instrumentelor derivate, care ar valora un milion de miliarde sau un cvadralion de dolari și a cărei prăbușire va antrena "cel mai mare crah din istoria umanității".

Robert Kiyosaki (foto, drapta), care este citat de știrileprotv.ro, mai spune că "Deutsche Bank e umflată de piața de derivate" iar scandalul falimentului Silicon Valley Bank și preluarea Credit Suisse sunt semne ale apropiatei crize.

Kiyosaki anticipează, în context, că protestele din Franța arată că "statul e falit și nu mai poate plăti pensiile" și că dolarul american are "valoarea hârtiei igienice".

Cunoscut pentru prietenia sa cu Donald Trump, împreună cu care a și scris două cărți, antreprenorul de 75 de ani l-a criticat pe actualul președinte al SUA, pe care l-a numit "infractor".

Citește și: Avocatul lui Donald Trump: "Se va preda de bună voie! Se lucrează la asta" 

Analiză The Wall Street Journal: "Următoarea criză economică nu va semăna cu nimic ceea ce a văzut lumea în 2008"

Următoarea criză ar putea fi una total opusă de vechiul model, unde prăbușirea vine încet și fără semne evidente care să pună în alertă piețele și factorii de decizie.

Este una dintre concluziile unei analize publicate de The Wall Street Journal, care amintește că, de la criza din 1980, din SUA, aproximativ 3.000 de instituții financiare și bănci americane au fost fie închise, fie salvate.

Din 2008, anul crizei financiare globale, și până în 2021, FED, Rezerva federală americană, a menținut ratele dobânzilor aproape de zero.

În căutare de randament, băncile și-au sporit deținerile de obligațiuni guvernamentale și de obligațiuni ipotecare garantate de guvernul federal.

Când ratele de dobândă au început să crească brusc, în 2022, valoarea de piața a acestor obligațiuni s-a prăbușit.

Rata dobânzii FED este în prezent 5%, de 10 ori mai mare decât în urmă cu un an.

Profesor la Stanford: "11% dintre băncile americane au avut scăderi procentuale ale activelor mai mari decât Silicon Valley Bank"

Cazul pierderilor acute de la Silicon Valley Bank (SVB) nu este singular.

Amit Seru, profesor de finanțe de la Universitatea Stanford, a estimat recent că 11% dintre băncile americane, aproximativ 500 în total, au suferit deprecieri procentuale ale activelor mai mari decât SVB, ca urmare a ratelor mai mari de dobândă.

Când Moody's a retrogradat perspectivele sistemului bancar din SUA la începutul acestei luni, agenția de rating a avertizat că depozitele din bănci nu se află într-o zonă stabilă.

Situația din prezent sugerează că băncile mici și mijlocii s-ar putea confrunta cu o perioadă prelungită de probleme și presiuni asupra depozitelor, iar un astfel de scenariu va duce la limitarea creditării.

Ceea ce va veni nu va fi o criză în sensul obișnuit al cuvântului, dar la final rezultatul va fi același, conchide analiza The Wall Street Journal.

×
Parteneri
Avertizare ANM: Ninsori însemnate în 14 judeţe din ţară
x close