Antena 3 CNN Externe Mii de protestatari au invadat din nou Piaţa Taksim şi Ankara. Câţiva manifestanţi au fost snopiţi în bătaie cu bastoanele

Mii de protestatari au invadat din nou Piaţa Taksim şi Ankara. Câţiva manifestanţi au fost snopiţi în bătaie cu bastoanele

Mii de protestatari au invadat din nou Piaţa Taksim şi Ankara. Câţiva manifestanţi au fost snopiţi în bătaie cu bastoanele
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
de M.Z.    |    23 Iun 2013   •   10:18

Confruntările violente s-au reluat sâmbătă, la Istanbul, după şase zile de calm relativ. Poliţia turcă a folosit tunurile cu apă împotriva mulţimii care a ocupat din nou piaţa Taksim, pentru a comemora o săptămână de la evacuarea, cu forţa, a manifestanţilor.

Forţele de securitate au intervenit cu aceleaşi mijloace şi la Ankara, pentru a pune capăt protestelor. 

Violenţele s-au produs după ce mii de protestatari au invadat din nou, în mod paşnic, piaţa Taksim. Ei au depus, simbolic, flori pentru oamenii ucişi şi răniţi în cele trei săptămâni de confruntări şi au scandat şi lozinci pentru demisia premierului Regep Taiip Erdogan.
 
După o oră şi jumătate, poliţiştii i-au somat pe manifestanţi să evacueze piaţa. Apoi au intrat în acţiune scutierii, susţinuţi de tunurile cu apă.
 
În spaţiul pieţei, forţele de ordine nu au mai recurs la gazele lacrimogene a căror folosire excesivă a fost puternic criticată, inclusiv de asociaţiile medicale. Dar pe străzile vecine, pe care s-au refugiat manifestanţii, aerul s-a umplut din nou de gaze şi au fost trase şi gloanţe de cauciuc.
 
Cartierul a devenit scena unei adevărate gherile urbane. Câţiva protestatari au fost snopiţi în bătaie cu bastoanele. În replică, poliţiştii au fost bombardaţi cu scaune, sticle şi pahare de la terasele restaurantelor.
 
Tunurile cu apă au intrat în acţiune şi la Ankara. Un reporter de la Russia Today le-a simţit efectul, chiar când înregistra o corespondenţă.
 
Atât la Ankara, cât şi la Istanbul, poliţia a reuşit, în cele din urmă, să-i alunge pe manifestanţi.  
 
Cel puţin 22 de persoane suspectate de implicare în violentele proteste antiguvernamentale din Turcia au fost puse sub acuzare, sâmbătă, şi plasate în arest preventiv.

Bilanţul violenţelor din Turcia este de patru morţi şi aproximativ 7.800 de răniţi. 

Protestele antiguvernamentale au izbucnit în 31 mai, la Istanbul, degenerând dintr-o manifestaţie de protest contra intenţiei guvernului de a construi un obiectiv (iniţial a fost vorba de un mall, apoi de o moschee) în parcul Gezi. 

Erdogan, aflat la putere din anul 2002, este liderul Partidului pentru Dreptate şi Dezvoltare (AK), format pe structurile unei foste mişcări islamiste. De curând, Parlamentul turc a aprobat o lege care interzice vânzarea şi consumul de băuturi alcoolice în intervalul orar 22.00 - 6.00, o situaţie care a nemulţumit tinerii turci. Acuzat de atitudine islamistă, Erdogan a dat asigurări că este determinat să respecte caracterul laic al statului turc.

×
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close