Antena 3 CNN Actualitate 23 decembrie 1989, cea mai SÂNGEROASĂ zi a Revoluţiei. Zeci de oameni au fost ciuruiţi, după ce au fost "confundaţi" cu teroriştii

23 decembrie 1989, cea mai SÂNGEROASĂ zi a Revoluţiei. Zeci de oameni au fost ciuruiţi, după ce au fost "confundaţi" cu teroriştii

23 decembrie 1989, cea mai SÂNGEROASĂ zi a Revoluţiei. Zeci de oameni au fost ciuruiţi, după ce au fost "confundaţi" cu teroriştii
de O.P.    |    23 Dec 2013   •   08:33

Pe 23 decembrie 1989, s-a scris una din cele mai sângeroase pagini ale revoluţiei împotriva comunismului. În zori, 40 de militari şi 8 civili au fost ciuruiţi de  dispozitivele de apărare ale aeroportului, care i-au luat drept terorişti. Trei camioane pline cu militari ai unităţii din Câmpina au fost întâmpinate cu focuri de armă la Otopeni, la ora 6.30, deşi fuseseră chemate să întărească apărarea aerogării.

Unul dintre cele mai revoltătoare şi sângeroase evenimente ale Revoluţiei din 1989 s-a petrecut în dimineaţa de 23 decembrie. În jurul orei 6.30, dispozitivele de apărare ale Aeroportului Otopeni au deschis focul asupra militarilor de la Unitatea Militară 0865 Câmpina, ce aparţinea trupelor de Securitate. Convoiul a fost lovit în plin de gloanţe. 22 de militari au fost omorâţi pe loc, iar alţi 6 răniţi grav.

Ion Iliescu a anunţat, în jurul orei 17.00, la posturile de radio şi televiziune arestarea cuplului Nicolae şi Elena Ceauşescu şi punerea celor doi sub pază strictă.  Elicopterul care-i aducea în Bucureşti, în stare de arest, pe generalii Constantin Nuţă, adjunct al ministrului de interne şi şef al IGM şi Velicu Mihalea, adjunct al şefului IGM, s-a prăbuşit în judeţul Alba.

La Timişoara, sute de mii de oameni au sărbătorit în centrul oraşului căderea lui Ceauşescu în timp ce la Târgovişte persoane neidentificate au deschis focul asupra unităţii militare unde erau deţinuţi Nicolae şi Elena Ceauşescu. Unitatea a fost survolată de două ţinte aeriene care, fiind considerate ostile, au fost atacate de apărarea anti-aeriană.

Lumea politică internaţională a salutat înlăturarea dictaturii şi şi-a exprimat sprijinul pentru instaurarea democraţiei în România. Au transmis mesaje, printre alţii  liderul de la Casa Albă George Bush, preşedintele francez François Mitterand, premierul britanic Margaret Thatcher.

Liderul sovietic Mihail Gorbaciov a informat Congresul Deputaţilor Poporului despre evenimentele din România.

La Chişinău, capitala Republicii Socialiste Moldoveneşti, în centrul oraşului au fost aprinse mii de lumânări şi s-a desfăşurat o slujbă religioasă în memoria victimelor din România.

×
Subiecte în articol: revolutie revolutie 1989
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close