Antena 3 CNN Actualitate Fostul şef al DGFP Bihor, în urmărire generală după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

Fostul şef al DGFP Bihor, în urmărire generală după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare

Fostul şef al DGFP Bihor, în urmărire generală după ce a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu executare
Sursa foto: Foto: Intact Images
09 Mar 2013   •   18:36

Fostul şef al Direcţiei de Finanţe Bihor Ioan Lascău, în prezent şeful filialei PPDD Bihor, este căutat de Poliţie pentru a fi dus în arest, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie l-a condamnat, vineri, la trei ani de închisoare cu executare pentru corupţie, informează Mediafax.
   
Adjunctul Poliţiei Judeţene Bihor, comisarul şef Ioan Brândaş, a declarat, sâmbătă, că Ioan Lascău nu a fost găsit la domiciliu şi este dat în urmărire generală.

"Mandatul de executare emis pe numele lui a fost transmis la Poliţia Bihor în cursul nopţii. Poliţiştii l-au căutat la domiciliu, iar acum a fost dat în urmărire generală. Deocamdată nu putem spune mai multe", a spus comisarul şef Ioan Brândaş.
   
Ioan Lascău a fost condamnat, vineri, de către un complet de trei judecători al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar în care, în 2006, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie Oradea l-au trimis în judecată, alături de afaceristul orădean Ranyak Zoltan, pentru efectuarea unor operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi utilizarea unor informaţii deţinute în virtutea atribuţiilor de serviciu, luare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, participaţie improprie la evaziune fiscală, fals în înscrisuri sub semnătură privată, spălare de bani şi bancrută frauduloasă.
   
Vineri, cu opinie majoritară, judecătorii ICCJ l-au condamnat la trei ani de detenţie pentru spălare de bani şi trei ani şi două luni de închisoare pentru luare de mită, constatând intervenţia prescripţiei în cazul efectuării operaţiunii financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia. Lascău urmează să excute pedeapsa de trei ani de detenţie, pedepsele fiindu-i contopite. Hotărârea instanţei supreme este definitivă.
   
Lascău - care între timp a devenit preşedintele PPDD Bihor, iar din vara trecută este consilier judeţean - a primit o pedeapsă complementară prin care doi ani după executare pedepsei i se interzicere dreptul de a alege şi de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat, respectiv dreptul de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate de natura aceleia de care s-a folosit condamnatul pentru săvârşirea infracţiunii.
   
În 22 decembrie 2006, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului Ioan Lascăru, fost consilier preaderare în Ministerul Finanţelor şi fost director general adjunct al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor.

Procurorii i-au imputat lui Lascău că, în primăvara anului 2003, a împiedicat urmărirea unei creanţe de 100.000 lei de către lichidatorul firmei Antol Oil SRL, pe care aceasta o avea faţă de Austrian Invest SRL, determinându-l pe administratorul Antol Oil, Ranyak Ambro-Zoltan, să emită o chitanţă falsă, prin care să ateste că suma i-ar fi fost restituită în anul 2002.
 

×
Parteneri
Cod galben de ploi, ninsoare şi vânt. Se strică vremea în toată ţara
x close