Antena 3 CNN Actualitate Nicolăescu: Coplata va fi plătită de românii care se internează şi va avea o valoarea modică

Nicolăescu: Coplata va fi plătită de românii care se internează şi va avea o valoarea modică

Nicolăescu: Coplata va fi plătită de românii care se internează şi va avea o valoarea modică
Sursa foto: Foto: Antena 3
de M.Z.    |    28 Ian 2013   •   14:03

Coplata în spitalele de stat va avea o valoarea modică şi va trebui plătită de românii care se internează, în momentul în care pleacă din unitatea sanitară, explicat, luni, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

"Ne-am angajat că din 1 martie 2013 să intre în vigoare această măsură (a coplăţii - n.r.), ea se referă la o coplată pe caz externat, adică pe cine iese din spital, şi nu pe cine se adresează spitalului ca sa obţină un act medical. Valoarea va fi modică şi va fi stabilită la contractul-cadru", a declarat, luni, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu.

Potrivit şefului de la Sănătate, măsura va fi aplicată pe o perioadă limitată.

"Acum am ajuns la concluzia că putem să introducem numai limitat şi pentru o perioadă de timp, o coplată care aşa cum am convenit cu FMI să aibă o valoare modică şi să fie utilizată strict pentru controlul costurilor", a adăugat Nicolăescu.

Legea coplăţii trebuie să intre în vigoare de anul trecut, a spus demnitarul.

Pacienţii vor plăti din luna martie a acestui an o sumă modică (co-plata) pentru servicii asigurate în spitale, cu excepţia celor de urgenţă, conform scrisorii de intenţie convenită de Guvern cu FMI, şi obţinută de Mediafax.

"În vederea rezolvării dezechilibrelor financiare din sectorul de sănătate, suntem hotărâriţi să aplicăm următoarele măsuri: în martie 2013, vom începe introducerea co-plăţii, reprezentând o sumă fixă modestă în funcţie de serviciile furnizate, în sectorul spitalicesc, exceptând serviciile de urgenţă; vom continua să revizuim lista medicamentelor compensate şi vom introduce mecanisme pentru reducerea perioadei de spitalizare şi creşterea gradului de utilizare a serviciilor ambulatorii", se arată în document.

De asemenea, managerii spitalelor vor fi înlocuiţi dacă unitatea acumulează datorii trei luni consecutiv.

Coplata va fi de maxim 10 lei, a declarat, luni, premierul Victor Ponta.






×
Subiecte în articol: Eugen Nicolaescu coplata
Parteneri
Primele rezultate ale anchetei de la Spitalul Sfântul Pantelimon
x close