Antena 3 CNN Actualitate 11 martie, zi de doliu în Spania. "Era o muzică de iad, chemare la care nu mai răspundea nimeni"

11 martie, zi de doliu în Spania. "Era o muzică de iad, chemare la care nu mai răspundea nimeni"

11 martie, zi de doliu în Spania. "Era o muzică de iad, chemare la care nu mai răspundea nimeni"
11 Mar 2014   •   10:00

Spania este astăzi în doliu, la 10 ani de la atentatele din Madrid, cel mai sângeros atac terorist din istoria modernă a Spaniei. 191 de oameni, între care 16 români, şi-au pierdut viaţa în exploziile de la gara Atocha şi din alte staţii feroviare ale capitalei spaniole.

După Spania, România a fost ţara cu cel mai mare număr de victime.

La 11 martie 2004, puţin după ora 7.30, trei bombe au explodat într-un tren plin de navetişti în gara Atocha, cea mai mare din Madrid. Câteva minute mai târziu, alte patru bombe au fost detonate în vagoanele altei garnituri feroviare, în aceeaşi staţie.

Aproape în acelaşi timp s-au produs trei explozii în alte trenuri suburbane din Madrid. Cei mai mulţi pasageri erau navetişti care plecau sau veneau din oraşele de la periferia capitalei. Printre ei, sute de români, dintre care 16 au murit şi peste 200 au fost răniţi.

Atacul a şocat întreaga Spanie şi a provocat un cutremur pe scena politică.

Guvernul de centru dreapta s-a grăbit să dea vina pe separatiştii din Ţara Bascilor dar, foarte repede, s-a dovedit că făptaşii erau islamişti asociaţi cu reţeaua al-Qaida. Era, de fapt, cel mai grav atentat islamist din Europa.

Alegerile desfăşurate la trei zile după atac au adus la putere opoziţia socialistă. Mai târziu, şapte dintre terorişti, încolţiţi de poliţie, s-au sinucis tot prin explozia unei bombe. Alţi trei au fost judecaţi şi condamnaţi, unii chiar la mii de ani de închisoare.

Spania omagiază astăzi memoria victimelor şi-şi va exprima solidaritatea cu rudele lor, prin ceremonii solemne cu participarea familiei regale şi a membrilor guvernului.

×
Subiecte în articol: atentat cu bomba
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close