Antena 3 CNN Actualitate 21 decembrie anunța începutul sfârșitului lui Ceauşescu

21 decembrie anunța începutul sfârșitului lui Ceauşescu

La 33 de ani de la căderea regimului comunist, sunt încă foarte multe lucruri neștiute legate de evenimentele întâmplate în ziua anterioară.

21 decembrie anunța începutul sfârșitului lui Ceauşescu
Sursa foto: muzeulbucurestiului.ro
de Ştefan Petrică    |    21 Dec 2022   •   16:03

Elementul care a declanşat revoluţia de la Bucureşti a fost produs chiar de soţii Ceauşescu, care au crezut că un miting de amploare ar transmite cetățenilor că regimul este puternic și va rezista revoltei de la Timişoara.

Din postura de martor, implicat prin funcţia pe care o deţinea pe acea vreme în conducerea ziarului Informaţia Bucureştiului, Dan Constantin, susţine că "mitingul din 21 decembrie a fost determinant pentru intrarea pe tobogan a regimului comunist, care s-a prăbuşit apoi în următoarele 24 de ore", potrivit jurnalul.ro

Jurnalistul Dan Constantin este de părere că fără acel miting, familia Ceauşescu ar fi rămas la putere pentru mult timp.

"Departe de a considera că această apreciere înseamnă că fără acel miting familia Ceaușescu s-ar fi putut menține la putere pentru mult timp. Regimul de la București scârțâia, iar vizita la Moscova din 4 decembrie 89 l-a îngrijorat pe Ceaușescu, discuția cu Gorbaciov întărindu-i convingerea că acesta este „un om periculos”, a mai spus jurnalistul.

Momentul mitingului a fost difuzat şi la tv pentru scurt timp, până când haosul din piaţă a întrerupt discursul lui Ceauşescu.

"Haosul, spaima, busculadele au întrerupt cuvântarea lui Ceaușescu și transmiterea televizată a mitingului. La reluare, după câteva minute, peisajul din Piață era cu totul altul. Lozinci căzute, mulți oameni plecaseră în fugă, lăsând lozincile aruncate vraiște. Figura lui Ceaușescu, descompusă, anunța începutul sfârșitului", a scris Dan Constantin.

×
Subiecte în articol: revolutie 1989
Parteneri
Incendiu puternic în București! Degajări mari de fum, după ce o hală a luat foc | S-a transmis mesaj RO-Alert: "Evitați zona!"
x close