Antena 3 CNN Actualitate Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ: Lumânări aprinse lângă bolnavi și proceduri de lucru primitive. Ce au aflat anchetatorii după 12 ore de audieri

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ: Lumânări aprinse lângă bolnavi și proceduri de lucru primitive. Ce au aflat anchetatorii după 12 ore de audieri

Ies la iveală detalii şocante în urma audierilor-maraton în dosarul incendiului de la Piatra-Neamţ. Documentul privind protecţia împotriva incendiilor ar fi fost semnat retroactiv, iar personalul nu ar fi fost instruit despre cum să procedeze în caz de incendiu. În plus, în secţia ATI ar fi fost aprinse candele în ciuda saturaţiei uriaşe de oxigen, spune avocatul Adrian Cuculis.

Incendiul de la Spitalul din Piatra Neamţ: Lumânări aprinse lângă bolnavi și proceduri de lucru primitive. Ce au aflat anchetatorii după 12 ore de audieri
Sursa foto: hepta
de Laura Dinu    |    19 Mar 2021   •   11:27

Informația potrivit căreia acele candele erau aprinse pe secția ATI o avem încă de acum trei săptămâni, însă am așteptat aceste audieri pentru că una dintre întrebările capcană pe care le-am adresat celor audiați s-a referit exact la acest subiect. Dacă au cunoștință sau dacă exista o practică cunoscută în secția de ATI sau în spital de a aprinde aceste candele. E un obicei creștinesc, dar din nefericire nu are ce să caute într-o secție ATI. Toți au răspuns în felul următor. Că nu, nu se întâmpla așa ceva, doar că probele din dosar, respectiv planșele criminalistice, imaginile stocate de către criminaliștii aflați la fața locului când s-a făcut cercetarea, indică faptul că, pe pervaz, existau candele care fuseseră aprinse. 

Nu știm dacă de acolo a plecat incendiul, probabil că nu, însă această chestiune ridică niște semne de întrebare. 

”Fișele puteau fi completate retroactiv”

O chestiune interesantă este aceea că PSI-ul, existau niște fișe care demonstrau încunoștințarea personalului medical, a cadrelor medicale, cum ar trebui să reacționeze daca s-ar fi declanșat un incendiu. Doar că, din toate declarațiile, 17 persoane, în 12 ore de audieri, toți au răspuns la unison că nu știau cum să reacționeze în caz de incendiu pentru că acele fișe care puteau să fie completate și retroactiv, existau acolo în baza de date și documente ale spitalului, pentru că era necesară o asemenea procedură. Dar din punct de vedere material, al interacțiunii propriu-zise cu un stingător, nimeni nu știa ce are de făcut.

Trei dintre persoanele audiate au spus același lucru ca la începutul anchetei. De la injectomatul acela ar fi plecat incendiul, ar fi luat foc și combinezonul unei asistente, cu toții s-au îndreptat către asistentă pentru a-i stinge costumul, și de acolo a mai fost un singur pas până s-a produs incediul. 

Din punctul meu de vedere am asistat și la niște întrebări la care s-a răspuns nesigur, am aflat că se folosește o procedură din 1970, nu există ventilatoare pentru recircularea aerului, aerisirea în secția ATI se făcea prin deschiderea largă a geamurilor. Deci o chestiune primitivă. 

”Suntem într-o zonă a incompetenței și a lipsei de infrastructură”

Este clar că suntem, în momentul de față, într-o zonă și a a incompetenței și a lipsei de infrastructură pe partea aceasta, a spitalelor. 

Astăzi continuă audierile la Piatra Neamț, pentru că acea asistentă al cărei combinezon a luat foc, va fi audiată la IPJ Piatra Neamț”

Un incendiu violent a izbucnit, în 14 noiembrie 2020, la secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean din Piatra Neamț. 10 oameni au murit, iar medicul Cătălin Denciu, care era de gardă, a sărit în foc să își salveze pacienții și a fost rănit grav, fiind transportat, pentru îngrijiri medicale, la un spital din Belgia.

×
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close