Antena 3 CNN Actualitate Afacerea ”Cumințenia Pământului”, dezvăluiri incendiare. Care a fost cea mai mare ofertă pentru sculptură

Afacerea ”Cumințenia Pământului”, dezvăluiri incendiare. Care a fost cea mai mare ofertă pentru sculptură

Afacerea ”Cumințenia Pământului”, dezvăluiri incendiare. Care a fost cea mai mare ofertă pentru sculptură
05 Sep 2016   •   09:07

Pe măsură ce se apropie data limită a strângerii de fonduri pentru „Cuminţenia pământului”, rumoarea este tot mai mare. Specialişti, jurnalişti, analişti îşi pun tot mai multe întrebări, încercând să afle ce ar putea sta în spatele acestei megaafaceri cu artă... pe bani publici.

Mulţi cred că afacerea „Cuminţenia pământului” sau, mai nou, afacerea „Brâncuşi e şi al meu” este pur şi simplu o întreprindere cât se poate de patriotică şi cât se poate de transparentă. Şi nimic mai mult. Sunt însă si unii, nu putini, care vorbesc în şoaptă despre această afacere. Şi nu au curajul să-şi asume cu nume şi prenume ceea ce ştiu şi spun. Pentru că, pur şi simplu, te trec fiorii de ceea ce auzi. „Toată povestea asta cu Cuminţenia pământului duce la SIE. Mulţi dintre cei implicaţi, din ţară sau din afară, şi vorbim de nume mari, binecunoscute, din domeniul artei sau din zona guvernamentală, din galerii şi case de licitaţie, din diverse institute cu ştaif sau din ministere, au, într-un fel sau altul, o legătură cu SIE (n.r. - serviciul de spionaj/de Intelligence al Romaniei). În general, tipul ăsta de afaceri le dirijează băieţii din servicii şi de asta nu poţi să pui mâna pe ei. Iar ei nu au nicio jenă să vândă şi Brâncuşi falşi”, ne-a spus, sub protecţia anonimatului, un negustor de artă care ştie multe. L-am întrebat pe acest „expert din umbră” dacă putem titra că afacerea Brâncuşi, despre care Bogdan Chirieac, la emisiunea „Sinteza Zilei” a spus că „Pute a corupţie”, ar fi o afacere a serviciilor secrete, iar acesta, refuzând încă o dată să-şi facă public numele, şi-a nuanţat dezvăluirea: „Putem spune altfel. Putem spune că, în general, în tipul ăsta de montaje cu opere de artă cumpărate cu banii statului, sunt implicate şi serviciile secrete. Asta puteti spune, fără însă să mă citaţi, vă rog”.

Mai multe în Ziarul Ring

×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close