Antena 3 CNN Actualitate Agenţia Europeană a Medicamentului amână anunţul referitor la AstraZeneca, după ce un oficial a confirmat legătura între vaccin şi cheagurile de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului amână anunţul referitor la AstraZeneca, după ce un oficial a confirmat legătura între vaccin şi cheagurile de sânge

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va prezenta în data de 7 sau 8 aprilie rezultatul evaluării sale cu privire la legătura între vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi problemele de coagulare a sângelui la persoanele vaccinate, care au determinat câteva zeci de decese în Uniunea Europeană şi în Anglia.

Agenţia Europeană a Medicamentului amână anunţul referitor la AstraZeneca, după ce un oficial a confirmat legătura între vaccin şi cheagurile de sânge
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    06 Apr 2021   •   18:41

Agenţia Europeană a Medicamentului: Analiza privind AstraZeneca este încă în desfăşurare

Comitetul de securitate al EMA va organiza o conferinţă de presă săptămâna aceasta pentru a informa publicul în legătură cu analiza cazurilor rare de coagulare a sângelui la persoanele imunizate cu AstraZeneca, a declarat marţi o purtătoare de cuvânt a instituţiei.

Acest anunţ vine la câteva ore după ce Marco Cavaleri, responsabil cu strategia pentru vaccinuri în cadrul EMA, a confirmat existenţa unei legături între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză semnalate după administrarea acestui vaccin.

Caveleri a estimat că un anunţ al EMA ar urma să fie făcut "în decurs de câteva ore". 

Însă, conform purtătoarei de cuvânt a EMA, Comitetul de securitate "nu a ajuns încă la o concluzie, iar analiza este în desfăşurare".

Marco Cavaleri, EMA: Există o legătură între vaccinarea cu AstraZeneca şi formarea cheagurilor de sânge

Într-un interviu pentru publicaţia italiană Il Messaggero, Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul Agenţiei, a spus:

"În opinia mea, este evident că putem spune că este o legătură (a cheagurilor de sânge, n.r.) cu vaccinul, cu toate că nu este foarte clar ce a provocat o astfel de reacţie  (..) Încercăm să obţinem un tablou complet despre ceea ce se întâmplă, să definim într-o manieră precisă acest sindrom provocat de vaccin."

Potrivit lui Cavaleri, legătura va fi confirmată oficial de EMA în orele următore.

Expertul EMA a adăugat că în rândul persoanelor tinere care au primit vaccinul a fost detectat un număr de cazuri de tromboză cerebrală - formarea de cheaguri de sânge în creier - peste aşteptări, prin comparaţie cu numărul de cazuri ale acestei afecţiuni la nivelul populaţiei generale.

Într-o declaraţie din 31 martie, EMA a insistat că beneficiile vaccinării cu AstraZeneca în prevenirea COVID 19 depăşesc riscul de efecte secundare în urma administrării acestui vaccin şi a recomandat utilizarea AstraZeneca în continuare.

Peste 200.000 români și-au anulat programarea la vaccinarea cu AstraZeneca

"Au fost peste 207.000 de anulări în platformă, iar dintre cei care și-au confirmat programarea, avem circa 99.000 de persoane care nu s-au prezentat, care și-au anulat programarea ceea ce reprezintă 28% dintre cei care își confirmaseră programarea.

Este un procent mare, o treime din persoanele programate care nu s-au prezentat. Considerăm că avem nevoie de o mai bună înțelegere a acestui aspect de către orice om care dorește să se vaccineze.

Valeriu Gheorghiţă: Ezitarea oamenilor este legitimă în acest moment

Este absolut firească și legitimă ezitarea oamenilor la acest moment. Avem nevoie de mai multe informații oficiale de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Și noi, cei care luăm decizia, avem nevoie de mai multe informații", a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare.

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close