Antena 3 CNN Actualitate Alimentele, în continuă scumpire: Preţul cartofilor a crescut cu 10%. Ouăle costă cu 8% mai mult

Alimentele, în continuă scumpire: Preţul cartofilor a crescut cu 10%. Ouăle costă cu 8% mai mult

Alimentele, în continuă scumpire: Preţul cartofilor a crescut cu 10%. Ouăle costă cu 8% mai mult
Sursa foto: Foto: Intact Images
10 Dec 2010   •   11:15

Cartofii s-au scumpit în ultima lună cu aproape 10%, iar ouăle cu aproape 8 procente. Per total, preţul alimentelor e mai mare în noiembrie cu aproape 1% faţă de luna octombrie şi cu aproape 6% în comparaţie cu luna decembrie a anului trecut, arată ultimele date făcute publice de Institutl Naţional de Statistică.

Faţă de octombrie, preţurile la produsele alimentare s-au scumpit cu 0,88%, în timp ce mărfurile nealimentare şi serviciile au crescut cu 0,38% şi, respectiv, 0,2%.

Cea mai mare creştere de preţuri, în categoria produselor alimentare, a fost înregistrată, la cartofi, care s-au scumpit cu 10%. În luna octombrie, cartofii s-au scumpit cu 12%. Nici ouăle nu au scăpat de scumpiri. Preţurile au crescut cu 8%, în condiţiile în care în luna anterioară au urcat cu 7%.

Alte scumpiri importante au fost înregistrate la fructe proaspete cu 4,32%, la făină cu 3,5%, la mălai cu 1,9%, la zahăr cu 2,2% şi la ulei comestibil cu 2,4%.

Preţurile mărfurilor nealimentare au crescut cu 0,38% faţă de luna precedentă, iar factorul determinant a fost scumpirea energiei termice cu 6,04%.

În ceea ce priveşte serviciile, preţurile au crescut per total cu 0,2%, în condiţiile în care modificările cursului de schimb nu au avut un impact semnificativ asupra acestora, leul depreciindu-se în medie cu doar 0,3% faţă de luna precedentă, informează Mediafax.

Potrivit aceloraşi date prezentate de INS, creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (decembrie 2009 - noiembrie 2010) faţă de precedentele 12 luni (decembrie 2008 - noiembrie 2009) a fost de 5,8%.

 


 

 

×
Subiecte în articol: scumpire alimente INS
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close