Antena 3 CNN Actualitate AMR: Daniel Morar nu poate fi consilier la CSM

AMR: Daniel Morar nu poate fi consilier la CSM

AMR: Daniel Morar nu poate fi consilier la CSM
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    05 Apr 2013   •   20:37

Preşedintele de onoare al Asociaţiei Magistraţilor din România (AMR), Viorica Costiniu, susţine că Daniel Morar nu poate fi consilier la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), pentru că nu există baza legală pentru o asemenea acţiune.

"Hotărârea prin care CSM poate angaja un consilier a fost suspendată. (...) Ca atare, nu există bază legală care să permită angajarea de către CSM a consilierilor", a declarat Viorica Costiniu, vineri, la emisiunea "100 de minute" de la Antena 3.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis, vineri, încetarea detaşării lui Daniel Morar în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ începând din 15 aprilie, dată de la care va fi consilier al preşedintelui CSM, Oana Schmidt Hăineală, până la preluarea funcţiei de judecător la CC.

Totodată, Secţia pentru procurori a CSM a decis detaşarea lui Daniel Morar în funcţia de consilier al preşedintrelui CSM, începând din 14 aprilie, pe o perioadă de şase luni. Decizia a fost luată la solicitarea preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Oana Schmidt Hăineală, în baza articolului 58, alineatul 1 din Legea 303/2004 şi articolului 40, alineatul 1, litera a din Legea 317/2004.

Prim-adjunctul procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Daniel Morar, a anunţat, vineri, că a decis să se retragă din această funcţie.

Daniel Morar a precizat că atunci când preşedintele şi premierul îţi spun că este o problemă mare de constituţionalitate şi că, rămânând în fruntea Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, împiedici numirile în Ministerul Public sau eşti o problemă pentru sistem, trebuie să pleci.

Secţia pentru procurori a CSM a hotărât, pe 25 martie, detaşarea lui Daniel Morar de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj, cu grad profesional corespunzător Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al PICCJ, pentru o perioadă de şase luni, cu începere din 2 aprilie 2013.

Guvernul a arătat miercuri, că CSM nu are competenţa de numire şi de delegare a unui magistrat în funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ceea ce intră în competenţa CSM fiind detaşarea în cadrul Parchetului.

Daniel Morar a fost numit pe 25 martie de către preşedintele Traian Băsescu în funcţia de judecător la Curtea Constituţională (CC), pentru un mandat de nouă ani. Acesta va prelua mandatul la CC în 8 iunie.




×
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close