Antena 3 CNN Actualitate ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei. 25 de municipii cer ajutor de la Guvern în criza facturilor

ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei. 25 de municipii cer ajutor de la Guvern în criza facturilor

ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată țara. 25 de municipii cer cu disperare 1,8 miliarde de lei de la Ministerul Finanțelor pentru a putea acoperi costurile uriașe de producție pentru apa caldă și caldură, din aceasta iarna.

ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei. 25 de municipii cer ajutor de la Guvern în criza facturilor
Sursa foto: Hepta
de Andreea Ştefan    |    Silvian Trandafir    |    29 Oct 2021   •   10:27

Lovitură pentru românii care stau la bloc! ANRE a aprobat scumpirea gigacaloriei în toată țara. În unele orașe, prețul va fi dublu.

Peste un milion de români din toată țara sunt conectați la sistemul centralizat de încălzire.

Romanii care sunt racordați la sistemele centralizate de încălzire din marile orașe, în această iarnă ar putea plăti aproape dublu pentru apă caldă și căldură, dacă primăriile și Guvernul nu intervin prin ajutoare și subvenții.

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cele mai mari creşteri fiind la Oradea, Arad şi Bârlad.

În Bârlad, prețul a crescut cu 95%. Costul inițial era de 158 de lei, iar acum a ajuns la 310 lei.

În Oradea, anul trecut, prețul gigacaloriei era de 160 de lei. Acum, costurile au ajuns la 313,74 lei, adică o creștere de aproape 95%.

Aceeași situație este și în Botoșani și Arad, unde creșterile sunt mai mari tot cu 95%.

Prețurile menționate anterior nu sunt cele finale plătite de populaţie, ci reprezintă doar preţul la care centrala livrează agentul termic, la care se adaugă tarifele de transport şi distribuţie. Apoi, fiecare primărie va stabili cât va subvenționa din această creștere.

Primarii au cerut și ajutor de la Guvern, anunțând că subvenția pe care ar trebui să o plătească este extrem de mare, iar în anumite orașe, cum este Timișoara, valoarea subvenției nu mai poate fi crescută, fiindcă s-a atins plafonul maxim.

Mai mult, 25 de municiipii cer 1,8 miliarde de lei pentru a acoperi costurile de producere a agentului termic lui Vânceanu.

×
Subiecte în articol: apă caldă căldură ANRE gigacalorie

ȘTIRI

Proiect: Închisoare pentru şoferii băuţi, drogaţi sau care nu deţin permis

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close