Antena 3 CNN Actualitate Apicultorii români au produs peste 20.000 de tone de miere în 2011, cu o treime mai mult decât în 2010

Apicultorii români au produs peste 20.000 de tone de miere în 2011, cu o treime mai mult decât în 2010

Apicultorii români au produs peste 20.000 de tone de miere în 2011, cu o treime mai mult decât în 2010
Sursa foto: Foto: lacombhoney.com
04 Sep 2011   •   23:00

La producţia de miere stăm mai bine ca anul trecut. Apicultorii români au produs peste 20.000 de tone de miere, cu peste o treime mai mult decât în 2010. Vor scoate bani frumoşi de pe urma ei, mai ales din vânzările de la export.

Grigore Popârţac e apicultor de patru ani de zile. Produce, în principal, miere polifloră şi de salcâm. Nu e vechi în branşă, dar a prins şi producţii foarte slabe. Anul acesta nu a fost cazul. 

Se pregăteşte să scoată bani frumoşi din vânzare. În pieţe şi târguri, un borcan de miere de salcâm, rapiţă, tei sau polifloră costă de la 10 lei. Sortimentele mai deosebite, ca mierea de mană, de muştar sau de coriandru, costă şi de două ori mai mult.

Nu sunt singurele specialităţi ale apicultorilor. Mai fac şi lăptişor de matcă, propolis, polen, tincturi sau suplimente alimentare. Toate sunt căutate.

Cei care au investit sume mari în stupi şi au producţii pe măsură, vând mierea la export. E mult mai convenabil. Cererea e mare, iar banii îi recuperează mai repede decât dacă vând la borcan. 

Consumul de miere a crescut de peste 10 ori în ultimii 20 de ani. În '90, un român consuma în medie 40 de grame de miere pe an. Acum, consumul a ajuns la jumătate de kilogram. 

Totuşi, România se află încă mult sub nivelul consumului de miere din ţările Uniunii Europene. În Germania, Olanda sau Belgia, consumul este de până la trei ori mai mare.

 

×
Subiecte în articol: miere România productie
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close