Antena 3 CNN Actualitate Athanasiu, după ce DNA a cerut urmărirea sa penală: Sunt foarte uimit, nu văd rostul

Athanasiu, după ce DNA a cerut urmărirea sa penală: Sunt foarte uimit, nu văd rostul

Athanasiu, după ce DNA a cerut urmărirea sa penală: Sunt foarte uimit, nu văd rostul
de M.Z.    |    23 Noi 2016   •   13:58

Fostul ministru Alexandru Athanasiu a spus, miercuri, că este foarte uimit de faptul că DNA cere președintelui Iohannis aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul său, în dosarul Microsoft 2, adaugând că ”nu vede rostul”.

În plus, ”nu e nimic nou ce fac procurorii acum. Acum 26 de luni, președintele Traian Băsescu a dat aviz pentru începerea urmăririi penale pentru mai mulți foști miniștri, printre care și eu, pentru patru infracțiuni - abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Nu am fost chemat timp de doi și ceva.

Luni am fost citat la DNA și mi s-a spus că sunt acuzat de abuz în serviciu, renunțându-se la celelalte fapte”, a spus fostul ministru al Educației Alexandru Athanasiu, miercuri, la Antena 3.

Deci, ”sunt foarte uimit de acest aviz, pentru că nu-i văd rostul”, a adăugat Athanasiu.

DNA i-a cerut președintelui Klaus Iohannis, miercuri, aviz pentru urmărire penală a doi foști miniștri și un fost secretar de stat, printre care și Alexandru Athanasiu, în noul dosar Microsoft 2.

DNA a început partea finală a anchetei în dosarul denumit ”Microsoft 2”

Dosarul ”Microsoft 2” este desprins din cauza în care, în 3 septembrie, au fost condamnaţi definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan la şase ani de închisoare, fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru la doi ani şi patru luni de închisoare cu executare.

Pe 21 noiembrie, fostul ministru al Educaţiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub învinuire de procurorii DNA pentru abuz în serviciu în dosarul Microsoft 2.

Partea a doua a anchetei Microsoft vizează, până acum, implicarea a opt miniștri plus un fost premier interimar. Presupusul prejudiciul este, potrivit procurorilor DNA, de 67 de milioane de euro. În această parte a doua a anchetei, Claudiu Florică, afaceristul care controla Fujitsu România, a fost pus sub acuzare pentru complicitate la abuz în serviciu şi a fost pus sub control judiciar pentru 60 de zile, potrivit DNA.

Procurorii DNA au dispus, luni, punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de omul de afaceri Claudiu Florică şi doi foşti directori ai Microsoft România - Silviu Hotăran şi Ovidiu Artopolescu

În sarcina celor trei s-a reţinut infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, potrivit unui comunicat al DNA.

Fostul ministru Dan Nica a fost audiat de procurorii DNA în dosarul Microsoft în septembrie 2015.

Miniștrii cercetați
În dosarul ”Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care şi foştii miniştri Dan Nica, Alexandru Athanasiu, Mihai Tănăsescu, Şerban Mihăilescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu şi Adriana Ţicău, aceştia fiind suspectaţi de abuz în serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licenţe Microsoft. Cel de-al noulea ministru vizat de anchetă, Gabriel Sandu, a fost deja condamnat în primul dosar al licențelor Microsoft, ispășind o pedeapsă de trei ani de închisoare.

×
Parteneri
Zelenski: "Ucraina nu va fi al doilea Afganistan"
x close