Antena 3 CNN Actualitate Augustin Lazăr, prima reacție după anunțul lui Tudorel Toader privind protocoalele

Augustin Lazăr, prima reacție după anunțul lui Tudorel Toader privind protocoalele

Augustin Lazăr, prima reacție după anunțul lui Tudorel Toader privind protocoalele
25 Aug 2018   •   17:30

Procurorul general, Augustin Lazăr, a avut o primă reacție după anunțul făcut de ministrul Justiției, Tudorel Toader. 

Mesajul procurorului general privind protocoalele din 2016:

„Luând act de intenţia ministrului justiţiei de a declanşa procedura de evaluare a activităţii manageriale pe care am desfăşurat-o, intenţie afirmată în contextul dezbaterilor publice privind protocoalele încheiate între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Serviciul Român de Informaţii în decembrie 2016 şi cu referire expresă la aceste documente, aduc la cunoştinţa opiniei publice următoarele: Colaborarea dintre Ministerul Public şi Serviciul Român de Informaţii s-a realizat în temeiul legii, protocolul fiind doar o procedură tehnică de lucru, de cooperare între instituţii cu respectarea strictă a legii. În acest sens, doresc să subliniez faptul că toate aspectele de interes privind tema protocoalelor au fost aduse la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii şi Ministerului de Justiţie, în cursul săptămânii viitoare urmând să facem publică corespondenţa avută cu aceste instituţii”, a precizat procurorul genera Augustin Lazăr, printr-un mesaj transmis de reprezentanţii Parchetului General.

Lazăr mai spune că a respectat legea, în calitate de procuror general şi că a informat CSM şi Ministerul Justiţiei privind demersurile efectuate în privinţa protocoalelor.

„Opinia publică va putea constata că tema protocoalelor este una falsă şi că în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie am respectat legea, am informat Consiliul Superior al Magistraturii şi Ministerul de Justiţie în legătură cu demersurile efectuate. În acest context, speculaţiile din spaţiul public referitoare la un aşa-zis mod ,,ilegal’’, ,,subteran’’ de a acţiona reprezintă în mod evident o acţiune de destabilizare a Ministerului Public. După adoptarea Deciziei nr. 51/2016 a Curţii Constituţionale a României, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 6/2016 a transferat Ministerului Public executarea supravegherii tehnice, aceasta putând fi efectuată şi prin poliţia judiciară sau lucrători specializaţi din cadrul poliţiei. Articolul IV alin (1) din O.U.G. nr. 6/2016 prevede că accesul concret la sistemele tehnice ale S.R.I., în scopul executării supravegherii tehnice, se realizează prin protocoale încheiate de S.R.I. cu Ministerul Public, Ministerul Afacerilor Interne, precum şi cu alte instituţii în cadrul cărora îşi desfăşoară activitatea organe de cercetare penală speciale. În acest sens a fost încheiat protocolul nesecret care este şi publicat pe site-ul Ministerului Public”, a spus procurorul general.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close