Antena 3 CNN Actualitate Augustin Zegrean, detalii din decizia CCR privind masca de protecţie: "Nu pot fi afectate drepturile şi libertățile fundamentale prin ordonanțe"

Augustin Zegrean, detalii din decizia CCR privind masca de protecţie: "Nu pot fi afectate drepturile şi libertățile fundamentale prin ordonanțe"

Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat pe ce s-au bazat judecătorii Curții Constituționale a României atunci când au decis că instituirea obligativității purtării măștii de protecție în spațiul public a fost neconstituțională.

Augustin Zegrean, detalii din decizia CCR privind masca de protecţie: "Nu pot fi afectate drepturile şi libertățile fundamentale prin ordonanțe"
Sursa foto: Agerpres
de Claudia Popovici    |    15 Feb 2022   •   18:00

Întrebat dacă putem considera că purtarea măştii de protecţie atât în exterior cât şi în interior este neconstituțională, Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, a explicat: 

„Să nu considerăm mai mult decât scrie acolo. Inițial Legea 55 nu prevedea obligația de a purta masca de protecţie şi în spațiile publice deschise şi s-a intervenit cu o Ordonanță de Urgenţă.

Eu cred că acolo este problema pentru că, conform Constituției nu pot fi afectate drepturile şi libertățile fundamentale prin ordonanțe.

Cred că numai acest text introdus prin această ordonanță în legea 192 este avut în vedere de Curte când a adoptat această măsură în decizie. Au 30 de zile la depoziție să publice decizia.

„Să nu înțeleagă nimeni că de mâine nu mai trebuie să poarte mască"

Oricum Legea 55 este în vigoare. Să nu înțeleagă nimeni că de mâine nu mai trebuie să poarte mască. Numai în momentul în care se publică în Monitorul Oficial ea devine obligatorie.

Vor mai fi apoi 45 de zile în care Parlamentul are obligația să pună de acord legea cu decizia Curţii, în caz contrar legea va fi scoasă din corpul legislativ", a explicat Augustin Zegrean, fost preşedinte CCR, la Antena 3. 

Citiţi şi: Avocatul Poporului explică decizia CCR privind masca de protecţie: "Va produce efecte pe viitor"

×
Subiecte în articol: CCR mască de protecție Augustin Zegrean
Parteneri
Avarie majoră în rețeaua de termoficare operată de Termoenergetica
x close