Antena 3 CNN Actualitate Băsescu, după CSAT: Dacă va fi nevoie şi ni se va solicita, temporar, vom suplimenta trupele din Afganistan

Băsescu, după CSAT: Dacă va fi nevoie şi ni se va solicita, temporar, vom suplimenta trupele din Afganistan

Băsescu, după CSAT: Dacă va fi nevoie şi ni se va solicita, temporar, vom suplimenta trupele din Afganistan
Sursa foto: Traian Basescu
12 Mar 2009   •   18:35

Preşedintele României, Traian Băsescu, a susţinut, joi, o declaraţie de presă, după încheierea şedinţei CSAT.

Principalele declaraţii ale preşedintelui:

-Primul subiect a fost legat de mandatul pe care îl dăm ministerului de Externe, ambasadorului la NATO, ministerului Apărării în pregătirea summitului NATO. Pot să fac publice cele care ţin de abordările politice.

-Ne menţinem obiectivele avute şi la summitul de la Bucureşti. Consolidarea coeziunii alianţei şi continuarea procesului de modernizare al NATO.
-Continuarea prezenţei noastre în Kosovo la acelaşi nivel de forţe, şi în Afganistan la nivelul de forţe atins acum şi care reprezintă integral angajamentul asumat de mărire a capacităţii militare. România a atins cifrele la care s-a angajat la summitul de la Bucureşti. Dacă va fi nevoie de o suplimentare temporară cu ocazia alegerilor din Afganistan, este posibil să o facem, numai dacă ni se va solicita.
-România va susţine continuarea procesului de extindere a NATO. Am dori soluţionarea problemei Macedoniei. Sperăm ca acest summit va constata găsirea unei soluţii ca şi Macedonia să se integreze în structurile NATO.
-România insistă pentru consolidarea relaţiei NATO cu Federaţia Rusă.
-Vom încerca să dezvoltăm temele legate de prezenţa NATO la Marea neagră şi în Balcanii de Vest, ca elemente de securitate.

-Un alt subiect discutat, la propunerea ministului de Interne, a fost legat de restructurarea şi organizarea Poliţiei de Frontieră, ca element de pregătire a eliminării poliţiei de frontieră de pe partea de vest, la intrarea în spaţiul Schengen.
-Se va constitui o direcţie operativă în portul Constanţa, care să aibă ca prioritate supravegherea traficul ilegal de persoane prin porturile Constanţa Sud, Mangalia,Midia.

-Un alt subiect a fost legat de securitatea frontierei, contractul cu EADS-ul. S-a constatat o întârziere de câteva luni a procesului de implementare şi o solicitare de creştere a preţului. Trebuie reluate discuţiile cu furnizorul de echipamente, în aşa fel încât termenul de intrare în spaţiul Schenghen să nu fie periclitat.

-Tot azi CSAT a aprobat raportul de activitate a CSAT pentru anul 2008. Şase hotărâri nu au fost implementate, care s-au referit la problemele echipării celor două fregate şi la unele achiziţii pe care armata nu le-a făcut. Banii au fost returnaţi la bugetul de stat.

-După şedinţă am avut o discuţie legată de ultimile informaţii cu privire la deteriorarea situaţiei economice globale şi efectele asupra României. Sugestia făcută şefilor celor două partide a fost să găsească soluţii ca abordările celor două partide aflate la guvernare să fie corelate şi în direcţia corectă. România are nevoie de un element de siguranţă financiară prin încheierea acordului cu UE şi FMI.

-În ceea ce priveşte Ucraina, România îşi menţine punctul de vedere legat de avansul Ucrainei în apropierea sa de Alianţă.

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării s-a reunit joi, de la ora 15:00, la Palatul Cotroceni. Pe ordinea de zi s-a aflat proiectul de restructurare a poliţiei de frontieră şi situaţia implementării Sistemului Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat.

Un alt subiect important a fost cel al mandatului cu care se va prezenta România la summit-ul NATO din aprilie, din Strasbourg şi Kehl.

CSAT a pregătit şi un raport privind activitatea desfăşurată în anul 2008, raport care va fi prezentat în perioada următoare în plenul Parlamentului.

Ultima şedinţă CSAT a avut loc pe 20 ianuarie, când s-a hotărât că militarii români vor asigura sprijin umanitar şi medical în regiunile Tallil şi Bagdad şi vor desfăşura activităţi de instruire şi consiliere pentru forţele de securitate irakiene.



Antena 3

×
Subiecte în articol: CSAT declaratie de presa
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close