Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Ieşim din procedura de deficit excesiv. România nu are nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri

Băsescu: Ieşim din procedura de deficit excesiv. România nu are nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri

Băsescu: Ieşim din procedura de deficit excesiv. România nu are nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri
Sursa foto: Foto: Agerpres
25 Apr 2013   •   18:48

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, la finalul întrevederii cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, că România este între primele ţări care ies din procedura de deficit excesiv, iar românii pot fi mândri că nu sunt în situaţia de a întinde mâna pentru pensii şi salarii.
   
"Am ţinut să subliniez, în discuţiile cu domnul preşedinte, succesul pe care l-a avut România în restabilirea echilibrelor macroeconomice şi am menţionat - bazat şi pe comunicările Eurostat din ultimele două zile - cu privire la deficitul bugetar că practic România îndeplineşte criteriile de ieşire din procedura de deficit excesiv. Am subliniat şi faptul că ne bucură că suntem una din primele ţări care reuşesc să iasă din procedura de deficit excesiv, dintre cele circa 20 de ţări care se află în această procedură", a susţinut Traian Băsescu, citat de Mediafax.
   
Totodată, el a menţionat că românii pot fi mândri acum că oficialităţile nu trebuie "să întindă mâna nicăieri" pentru a plăti pensiile şi salariile.
   
"A fost rezultatul unor măsuri dificile (ieşirea din procedura de deficit excesiv, n.r.), extrem de dificile, pe care eu şi Guvernul Boc ni le-am asumat în mai 2010, pe care le-au suportat românii, dar le spun românilor astăzi că pot fi mândri că România a revenit din punct de vedere al credibilităţii acolo unde îi este locul, adică printre statele care cheltuiesc rezonabil şi nu au nevoie să stea cu mâna întinsă nicăieri pentru a-şi plăti pensiile şi salariile", a mai afirmat şeful statului.
   
România a înregistrat anul trecut un deficit bugetar de 2,9% din PIB, calculat conform criteriilor ESA95, încadrându-se astfel sub pragul de 3%, condiţie care trebuie îndeplinită pentru ieşirea ţării din procedura de deficit bugetar excesiv, arată date prezentate, luni, de Eurostat.
       
Comisia Europeană va analiza posibilitatea ca România să aibă o tendinţă clară pe termen mediu de a menţine deficitul sub limita de 3% din PIB, după care ar putea recomanda Ecofin abrogarea procedurii deficitului excesiv în România, iar în lunile mai - iunie s-ar putea adopta decizia finală în acest sens.

×
Subiecte în articol: Herman Van Rompuy Eurostat

Sinteza Zilei

Florin Piersic, truc pentru o memorie ageră la orice vârstă

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close