Antena 3 CNN Actualitate Băsescu: Interesul României este să NEGOCIEZE bugetul UE. Dacă plecăm cu ideea de VETO, nu ne mai caută nimeni

Băsescu: Interesul României este să NEGOCIEZE bugetul UE. Dacă plecăm cu ideea de VETO, nu ne mai caută nimeni

Băsescu: Interesul României este să NEGOCIEZE bugetul UE. Dacă plecăm cu ideea de VETO, nu ne mai caută nimeni
Sursa foto: Foto: presidency.ro
20 Noi 2012   •   13:00

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la Palatul Cotroceni, că  "interesul României este să negocieze bugetul UE" pe 2014-2020, acesta precizând că, dacă de la Bucureşti se pleacă cu ideea de VETO, România rămâne în afara negocierilor şi nu va mai fi căutată de nimeni.

Băsescu a afirmat că în interiorul Uniunii Europene sunt duse negocieri extrem de complexe, arătând că "tratatul fixează doar faptul că bugetul poate fi maxim 1,23 % din PIB-ul Uniunii".

Traian Băsescu a confirmat că a declarat, într-o discuţie privată cu premierul Victor Ponta, că propunerea preşedintelui Consiliului Uniunii Europene, Van Rompuy, este una inadmisibilă.

IATĂ PRINCIPALELE DECLARAŢII ALE PREŞEDINTELUI BĂSESCU:

- discutăm despre o situaţie de negociere extrem de complexă, care nu poate fi lăsată doar pentru momentul de la Bruxelles. Mă aflu într-un proces de corelare cu alte instituţii europene.

- pentru PAC (Politică Agricolă Comună), în dezbaterea publică se discută de cifre, principalul meu obiectiv este să port discuţia pe principii. Dacă principiile sunt respectate, vin şi cifrele.

- în ceea ce priveşte coeziunea, s-au făcut nişte propuneri legate de penalizarea României. Acest lucru nu se regăseşte în regulamente şi acest lucru l-am transmis tuturor factorilor.

- se propune ca prefinanţările să fie 2% din contract. Eu am obţinut pentru România să fie de 9%. Nu trebuie să negociezi întotdeauna pe cifre.



- sunt multe lucruri care trebuie discutate şi negociate în interiorul acestui summit. Mecanismul de formare a bugetului UE este destul de complicat şi nu e un lucru precis stipulat ca obligaţie din punct de vedere al Tratatului.

-
tratatul fixează doar faptul că bugetul Uniunii poate fi maxim 1,23 % din PIB-ul Uniunii

- propunerea preşedintelui Barroso a fost un buget 1033 miliarde de euro. Preşedintele Consiliului şi-a asumat negocierea în continuare între statele membre pentru a ajunge la o concluzie (cu privire la bugetul UE - n.r.)

- lucrăm la această creare de alinaţe de găsire de soluţii la nivelul UE. Interesul României este să negocieze bugetul 2014-2020. Dacă plecăm cu ideea de veto şi îl şi anunţăm suntem în afara negocierilor nu ne mai caută nimeni.

- interesul României este să negocieze. Forţarea înainte de Consiliu arată şi incapacitatea de a-ţi forma alianţe în Consiliu. România n-a fost niciodată în această situaţie.

- ar fi state bucuroase să vadă un veto. Cei care spun că este bine să punem un veto îi rog să-şi aducă aminte de aritmetica din clasele unu-patru şi să facă socotelile. O singură dată am dat mandat să se utilizeze un veto, dar nu l-am dus până în Consiliu

- am potenţial mult mai mare decât Victor Ponta. Niciodată nu am să fug de exercitarea atribuţiilor pentru a-mi proteja pielea. Ştiu responsabilitatea uriaşă pe care o am şi mi-o asum. Am răspunderea constituţională să găsesc soluţii negociate, să găsesc un compromis, să prevină situaţia de veto.

- mă bucură faptul că probleme importante ale Uniunii sunt discutate de Parlamentul României, şi mi-aş dori ca urmatoarea dezbatere să fie una corecta şi care să nu împiedice obţinerea unui rezultat bun.

Premierul Victor Ponta a anunţat, joi, că la reuniunea extraordinară a Consiliului European privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020, din luna noiembrie, va participa preşedintele Traian Băsescu.

Victor Ponta a susţinut că în discuţia cu preşedintele a fost invocată posibilitatea ca la Bruxelles să meargă atât şeful statului, cât şi prim-ministrul, dar că nu a agreat această variantă, pentru a nu apărea confuzii.



×
Subiecte în articol: declaratie de presa Bruxelles
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close