Antena 3 CNN Actualitate Ce s-ar fi întâmplat imediat după naștere cu bebelușul internat în Danemarca: ”Ei au știut că e ceva în neregulă”

Ce s-ar fi întâmplat imediat după naștere cu bebelușul internat în Danemarca: ”Ei au știut că e ceva în neregulă”

Familia lui Ionuț și Sorana Rotundu, părinții reținuți în Danemarca după ce au fost acuzați de rele tratamente asupra bebelușului, au povestit cum s-au petrecut lucrurile imediat după nașterea micuțului.

Ce s-ar fi întâmplat imediat după naștere cu bebelușul internat în Danemarca: ”Ei au știut că e ceva în neregulă”
Sursa foto: Facebook / Jonny Rotundu
de Laura Dinu    |    07 Feb 2022   •   11:29

Sorana și Ionuț Rotundu locuiesc de mai bine de doi ani în Danemarca. Ionuț este de profesie bucătar, lucrând în prezent într-un abator, iar soția lui, Sorana, stătea acasă, având grijă de Mathias, bebelușul lor de numai cinci săptămâni. 

În ciuda faptului că Sorana s-a confruntat cu o sarcină grea, copilul a fost declarat sănătos la naștere. 

„La naștere medicii au spus că copilul este sănătos, a fost ținuți în spital două zile, apoi au fost trimiși acasă. A născut pe cale naturală și nu au fost găsite lucruri care să ateste că era bolnav copilul”, povestește Beniamin Ciobotaru, fratele Soranei. 

Mathias s-a născut pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun. La doar câteva zile, bebelușul a început să se simtă rău. În ciuda telefoanelor numeroasă ale părinților pentru a cere asistență medicală, nu au primit niciun răspuns, pentru că autoritățile sanitare de acolo acordă ajutor doar urgențelor medicale grave. Așa că părinților le-a fost recomandat să țină legătura cu moașa, care are rolul de a monitoriza starea de sănătate a copilului. 

„După naștere, copilul nu era tocmai bine, nu lua în greutate, nu mânca, mai vomita. Ei au știut că e ceva în neregulă. Au cerut ajutorul moașei care se ocupa de nou-născuți. Moaşa spunea că așa e normal, că are colici.”

Toate sfaturile moașei nu au avut însă niciun efect, iar bebelușul s-a simțit din ce în ce mai rău. Astfel încât, pe 31 ianuarie, a ajuns pe mâna medicilor. 

„Copilul plângea foarte tare. S-a învinețit la față, a început să dea din mâini, din picioare, necontrolat, din cap. Și au insistat la spital, au sunat. Au spus, la fel, că nu este urgent , dar ei au insistat de nenumărate ori. După nenumărate insistențe au sunat ambulanţa şi i-a dus la spital.”

Acolo, Mathias a fost diagnosticat cu hemoragie craniană, iar medicii suspectează că suferă de “sindromul bebelușului scuturat”.

De acolo, totul a luat o întorsătură neașteptată. Medicii au anunțat imediat autoritățile, conform procedurii standard. S-a deschis o anchetă pentru a stabili cauzele internării bebelușului în spital. Iar părinții au fost plasați în detenție. 

Autoritățile daneze i-au reținut pe cei doi părinți, de 25 și 27 de ani, cu acuzația că au scuturat puternic copilul atât de fragil la 5 săptămâni. Familia susține în continuare că de vină pentru starea copilului ar fi, de fapt, nepăsarea moașei. Între timp însă, familiei i s-a interzis să vadă bebelușul. 

”Am încercat să ajungem la spital, să vedem bebelușul. Ni s-a interzis, nu am avut voie să îl vedem. Ni s-a spus că pe perioada cât e anchetă nu avem voie - nici pe ei”, a declarat Adelina Loghin, sora lui Ionuț. 

„Au fost arestați pe motiv că bebelușul a avut rele tratamente asupra părinților. De asta sunt ei acuzați, că au scuturat copilul și în urma scuturării s-a ajuns la hemoragie craniană. Părinții susțin că sunt nevinovați și nu au scuturat copilul. Copilul nu a fost scuturat și s-au oferit cele mai bune condiții”, a declarat și Beniamin Ciobotaru, fratele Soranei, potrivit știrileprotv.ro

În țară, familia Soranei consideră că totul este un abuz. 

Autoritățile române cer astăzi repatrierea bebelușului

Autoritățile române vor cere astăzi ca bebelușul românilor arestaţi în Danemarca să fie repatriat. Micuțul e în spital, dar viața lui nu mai este în pericol.

Între timp, părinții lui sunt în continuare în arest și vor fi asistați de un avocat care îi va reprezenta în fața statului danez, astfel încât arestul preventiv să nu fie prelungit după cele patru săptămâni.

Gabriela Firea a explicat, la Antena 3, că autoritățile române au făcut demersurile necesare aducerii bebelușului în România și plasarea lui în familia extinsă, pentru a nu fi încredințat instituțiilor statului danez până la finalizarea procesului părinților lui, care ar putea dura mai multă vreme.

"Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse va solicita mâine dimineață aducerea în țară a copilului atunci când starea de sănătate i-o va permite. Cererea se va baza pe principiul de drept potrivit căruia menținerea în familia extinsă a unui copil este o opțiune mai bună decât plasarea într-o instituție sau familie străină.

Având în vedere circumstanțele în care s-a produs acest caz vom începe discuțiile cu autoritățile daneze și ne exprimăm speranța că acestea vor da rezultate cât mai rapide având în vedere interesul copilului", a precizat Gabriela Firea.

Între timp, familia extinsă a micuțului este verificată pentru a vedea ce persoană îndeplinește condițiile că să îl preia. În același timp, președintele comisiei de politică externă din Senat, Titus Corlățean, spune că autoritățile daneze nu au început verificările pornind de la prezumția de nevinovăție, iar potrivit informațiilor pe care le are, problemele medicale ale bebelușului vin din culpa medicilor.

Cei doi soți au la dispoziție o listă de avocați, care îi pot ajuta să scoată la lumină adevărul.

Drama cuplului arestat în Danemarca este departe de a fi gata. Cei doi sunt încă separați, în timp ce bebelușul este pe mâna medicilor.

×
Subiecte în articol: Danemarca bebelus
Parteneri
Ministrul Energiei a decis ce se va întâmpla cu taxa pe soare
x close