Antena 3 CNN Actualitate Bogdan Aurescu, primul român ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU

Bogdan Aurescu, primul român ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU

Bogdan Aurescu, fost ministru de Externe, a fost ales judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care primește această funcție.

Bogdan Aurescu, primul român ales în funcția de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU
Sursa foto: Hepta | Zuma Press / Florian Gaertner
de Redacția Antena 3 CNN    |    09 Noi 2023   •   21:25

"Preşedinţii Adunării Generale şi ai Consiliului de Securitate al ONU anunţă că au fost aleşi următorii judecători la Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ):

Bogdan-Lucian Aurescu (România), Hilary Charlesworth (Australia), Sarah Hull Cleveland (SUA), Juan Manuel Gómez, Robledo Verduzco (Mexic), Dire Tladi (Africa de Sud)”, a fost scris pe paginile de Twitter ale ONU.

Bogdan Aurescu a transmis, de asemenea, un mesaj.

”Onorat să fiu aleas astăzi în calitate de judecător al Curţii Internaţionale de Justiţie a ONU, fiind primul român care îndeplineşte această funcţie”, a scris, la rândul său, Aurescu pe Twitter.

Citește și: Ionel Arsene scapă de extrădare! CEDO i-a admis apelul

Bogdan Aurescu a obținut 117 de voturi din partea Adunării Generale a Națiunilor Unite, iar din partea Consiliului de Securitate al ONU 9 voturi.

”Este un semn de mare apreciere pentru poziţia de principiu a României de a plasa întotdeauna respectarea strictă a dreptului internaţional în centrul politicii sale externe.

O altă premieră astăzi: pentru prima dată în istoria CIJ un avocat rus nu este ales”, a mai transmis Aurescu.

Aurescu, felicitat de Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a reacționat după acest vot și l-a felicitat pe Aurescu.

"Felicitări consilierului meu Bogdan Aurescu și întregii diplomații a României pentru că este primul român ales judecător la CIJ.

Aceasta este o victorie pentru România, pentru primatul dreptului internațional, reflectând angajamentul nostru puternic pentru ordinea internațională bazată pe reguli”, a scris Iohannis pe X, fostul Twitter.

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close