Antena 3 CNN Actualitate Care sunt cele mai frecvente boli care îi "macină" pe copiii Capitalei

Care sunt cele mai frecvente boli care îi "macină" pe copiii Capitalei

Care sunt cele mai frecvente boli care îi "macină" pe copiii Capitalei
Sursa foto: Foto: old.tehrantimes.com
de M.Z.    |    17 Mai 2012   •   16:40

Obezitatea, bolile de ochi şi cele ale coloanei, precum şi cariile dentare sunt principalele afecţiuni cu care se confruntă preşcolarii şi elevii din Bucureşti, a anunţat, joi, directorul general al Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), dr. Marius Savu.

Aproape 10% dintre copiii de grădiniţă şi elevii din şcolile Capitalei suferă de o boală cronică, cele mai multe afecţiuni depistate fiind cele oculare, urmate de deformări ale coloanei vertebrale, obezitate şi carii dentare, potrivit studiilor realizate de ASSMB în reţeaua de medicină şcolară.

"Analizând rezultatele raportului, am hotărât declanşarea unei ample acţiuni de educare a copiilor şi şcolarilor din reţeaua ASSMB. Dacă elevii de astăzi vor înţelege că trebuie să aibă o alimentaţie sănătoasă, atunci obezitatea adultă, care a crescut foarte mult, ar scădea", a mai spus medicul Savu, potrivit Mediafax.

La sfârşitul trimestrului patru al anului trecut, medicii şcolari au înregistrat 25.719 cazuri de boli cronice în rândul elevilor, dintre care cele mai numeroase au vizat problemele oculare de tipul vicii de refracţie (8.451 de cazuri), deformaţii "câştigate" ale coloanei vertebrale (2.626), obezitate de origine neendocrină (1.794), astm bronşic şi bronşită astmatiformă (1.306), alte tulburări de vedere (1.209), tulburări de vorbire (906), dar şi afecţiuni cronice ale amigdalelor şi polipi (803), conform datelor centralizare de ASSMB.

"Atunci când vorbim despre tulburări de vedere, boala cea mai frecventă la copii şi şcolari, trebuie să atragem atenţia asupra faptului că orice copil trebuie să facă primul control oftalmologic la vârsta de trei ani. Numai aşa pot fi depistate la timp şi tratate bolile de vedere", a explicat medicul oftalmolog Tania Rădulescu, de la ASSMB.

Doctoriţa a mai spus că în rândul copiilor din grădiniţe şi al elevilor bucureşteni sunt întâlnite 53 de tipuri de boli cronice.

"Chiar dacă mai puţin numeroase ca frecvenţă, putem aminti aproape 200 de cazuri de anemii feriprive (carenţă de fier - n.r.), 164 de cazuri de diabet zaharat, aproape 700 de sechele de rahitism, 553 de boli cardiace dobândite, 639 de boli ale aparatului circulator, peste 180 ale aparatului digestiv", a precizat dr. Tania Rădulescu.


×
Subiecte în articol: boli afectiuni elevi prescolari obezitate
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close