Antena 3 CNN Actualitate Cel mai iute ardei din lume a fost creat în România. Unde poate fi găsit

Cel mai iute ardei din lume a fost creat în România. Unde poate fi găsit

Cel mai iute ardei din lume a fost creat în România și prezintă o concentrație de capsaicină de două milioane de unități pe scara Scoville, dublu față de următoarele soiuri competitoare.

Cel mai iute ardei din lume a fost creat în România. Unde poate fi găsit
Sursa foto: Pixabay.com
de Gabriel Dano    |    01 Sep 2022   •   23:23

Ardeiul atât de special a fost creat la Buzău, la Stațiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Legumicultură (SCDL). Soiul, a cărui performanță nu a fost depășită încă, atrage tot mai mult atenția comunității științifice.

El a fost prezentat pentru prima oară în anul 2014, la Congresul Mondial de Horticultură din Australia. A întrecut detașat speciile ce provin din țările cultivatoare de ardei iute în concentrația de capsaicină, adică substanța care conferă iuțeală ardeiului, scrie Adevărul.

Stațiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău a prezentat la ediția din 2022 a unui important congres de horticultură găzduit de Franța soiul de 200 de ori mai iute decât un ardei iute obișnuit, realizat de o echipă coordonată de academicianul Costel Vânătoru. Lucrarea a obținut aprecierea celor 2.500 de delegații din peste 150 de țări.

„Cercetarea aprofundată în toți acești ani despre ardeiul iute a făcut obiectul unei lucrări științifice prezentate de SCDL Buzău la ediția din acest an a International Horticultural Congress organizat în Franța”, potrivit unei comunicări a Ministerului Agriculturii.

După mulţi ani de studiu, specialiştii Laboratorului de Genetică şi Ameliorare de la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Legumicolă Buzău au creat aproape o mie de varietăţi de ardei iute, multe nefiind comestibile din cauza conţinutului ridicat de capsaicină, elementul care dă usturimea.

×
Subiecte în articol: ardei iute
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close