x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fii alături de noi!

Cine va putea face interceptări după decizia Guvernului. Teodor Meleșcanu: După 12 ani, suntem tot acolo și într-o situație mai proastă

de 12 Mar 2016   •   21:36
Cine va putea face interceptări după decizia Guvernului. Teodor Meleșcanu: După 12 ani, suntem tot acolo și într-o situație mai proastă 16
Foto: Intact Images

Ordonanța de urgență a Guvernului privind interceptările nu este o chestiune nouă, a spus Teodor Meleșcanu, fost director SIE, sâmbătă, la Antena 3.

Politicianul a povestit cum, după alegerile din 2004, Parlamentul a lucrat la un pachet de legi privind securitatea, prevederi prin care se urmărea să se clarifice legea SRI.

”Atunci am propus crearea unei Agenții naționale care să se ocupe de interceptatea informațiilor (...) Și după 12 ani, suntem tot acolo și într-o situație mai proastă decât eram atunci”, a spus Teodor Meleșcanu, vicepreședinte ALDE, sâmbătă, la emisiunea Q&A, de la Antena 3.

Meleșcanu a precizat că, printre propunerile făcute atunci se numără obligația ca SRI să păstreze înregistrările pe termen nelimitat și să pună la dispoziția avocatului - atunci când este cazul - acele înregistrări pe care le are.

”90% dintre-un dosar e din interceptări telefonice, dar asta nu e normal”, a adăugat fiostul șef al SIE.

Mugur Ciuvică: SRI devine organ de cercetare penală

Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), a spus, sâmbătă, referitor la acest subiect, că este extrem e grav că i se dă SRI posibilitatea de a face cercetări penale.

”SRI devine organ de cercetare penală”, a adăugat Mugur Ciuvică, sâmbătă, la emisiunea Q&A, de la Antena 3.

Cine va putea face interceptări după decizia Guvernului. Cum a dat Guvernul puteri mai mari SRI

CSAT a avizat OUG privind interceptările. Klaus Iohannis: "Va reprezenta o soluție, fie și temporară, la o problemă ce preocupă instituțiile și opinia publică"

Curtea Constituţională a decis că SRI nu e organ de cercetare penală şi nu poate face interceptări în dosarele aflate pe rolul instanţelor.

Decizia luată de CCR afectează deja o parte din dosarele care sunt în judecată şi care sunt bazate pe interceptări.

Judecătorii CCR spun că decizia nu se va aplica în cazul dosarele soluţionate pâna acum, dar că va produce efecte în cazul celor aflate pe rolul instanţelor de judecată.

Citiți și Șeful CCR, Augustin Zegrean: Nimeni nu va scăpa nepedepsit

CCR: SRI ARE ATRIBUŢII ÎN DOMENIUL SIGURANŢEI NAŢIONALE

Astfel, în afara Serviciului Român de Informaţii, care are atribuţii exclusiv în domeniul siguranţei naţionale, neavând atribuţii de cercetare penală, există şi alte servicii cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale, precum şi o multitudine de organe specializate ale statului cu atribuţii în varii domenii.
Sursă: motivare CCR

Preşedintele Curţii Constituţionale a precizat că interceptările de până acum nu au fost abuzive, dar pot fi declarate ilegale dacă se face cerere de revizuire în proces.

”Numai cel în dosarul căruia s-a pronunțat se poate face revizuire sau excepție de neconstituționalitate, restul nu mai pot face. Și alea de pe vremea lui Decebal pot fi revizuite”, a spus Augustin Zegrean, șeful CCR.

Practic, interceptările ar putea fi excluse din dosarele aflate în instanţă, iar procurorii trebuie să găsească alte probe pentru a demonstra faptele de care sunt acuzaţi inculpaţii.

DNA şi DIICOT au anunţat că vor face în continuare interceptări, dar că au nevoie de bani şi de oameni. Mulţi bani, cam 30 de milioane de euro şi câteva sute de oameni care ar urma să vină din rândul poliţiştilor.

Chiar şi Raluca Prună declara acum ceva vreme că se gândeşte la înfiinţarea unui departament la Ministerul Justiţiei, care să se ocupe de interceptări. Kovesi spune însă că şi dacă DNA va primi 10 milioane de euro, problema interceptărilor va dura câteva luni.


ÎN CE DOSARE SE APLICĂ DECIZIA CCR

- proceselor aflate în lucru şi în instanţă
- dosarelor cu decizie definitivă dacă s-a ridicat deja o excepţie de neconstituţionalitate


ÎN CE DOSARE NU SE APLICĂ

- dosare în care care au fost pronunţate soluţii definitive

CINE VA REALIZA INTERCEPTĂRI

- SRI are voie să efectueze doar interceptări pe mandat de siguranţă naţională

- supravegherea tehnică în dosarele penale trebuie efectuată de către serviciile tehnice ale parchetelor


CÂT COSTĂ NOILE DOTĂRI PENTRU INTERCEPTĂRI

- DNA: peste 10 milioane de euro

- DIICOT: peste 20 de milioane de euro


VID LEGISLATIV

- SRI este singura instituţie care are protocoale cu operatorii de telefonie pentru a avea acces la convorbirile persoanelor supravegheate 

Citiți și Cine sunt politicienii de top ai României care ar putea scăpa de dosarele penale

Cine sunt infractorii celebri care ar putea scăpa de dosare, în baza deciziei CCR

Ce primari mai pot scăpa, după decizia CCR. Dosarele, aruncate în aer

sati