Antena 3 CNN Actualitate CSAT a avizat OUG privind interceptările. Klaus Iohannis: "Va reprezenta o soluție, fie și temporară, la o problemă ce preocupă instituțiile și opinia publică"

CSAT a avizat OUG privind interceptările. Klaus Iohannis: "Va reprezenta o soluție, fie și temporară, la o problemă ce preocupă instituțiile și opinia publică"

CSAT a avizat OUG privind interceptările. Klaus Iohannis: "Va reprezenta o soluție, fie și temporară, la o problemă ce preocupă instituțiile și opinia publică"
11 Mar 2016   •   20:08

Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil ordonanța de urgență referitoare la interceptări, a anunțat, vineri, președintele Klaus Iohannis, transmite Agerpres.

"Consiliul Suprem de Apărare a Țării a avizat favorabil acest proiect și adoptarea lui de către Guvern va reprezenta în acest moment o soluție, fie ea și temporară, la o problemă care preocupă deopotrivă instituțiile statului și opinia publică", a declarat șeful statului.

Iohannis a explicat că acest proiect de act normativ este destinat să ofere, "într-o primă etapă", o soluție pentru activitatea organelor judiciare, urmând ca, ulterior, forul legislativ să poată avea în vedere și alte soluții pe care să le dezbată "cu toate instituțiile interesate și cu societatea civilă".

"Sunt opinii potrivit cărora activitatea Parchetelor, în absența infrastructurii tehnice necesare pentru realizarea unor astfel de metode speciale de supraveghere, ar fi afectată atât din punct de vedere al operativității actului de urmărire penală, cât și sub aspectul administrării unui probatoriu complet. Ordonanța de urgență vine să răspundă exact acestei preocupări", a arătat președintele.

Acesta a spus că scopul pentru care a convocat "de urgență" CSAT a fost "pentru a analiza, dezbate și găsi soluții în timp real la situația creată de decizia Curții Constituționale privind constituționalitatea interceptărilor telefonice, cum e cunoscută în spațiul public".

În opinia sa, această problemă are două aspecte importante. "Primul ține de respectarea deciziei Curții și de nevoia de a pune în acord legislația cu această decizie. Al doilea aspect ține de nevoia de a asigura neîntrerupt cadrul legislativ pentru ca justiția să-și facă datoria, fie că e vorba de cazuri de securitate națională, fie de cazuri de corupție. Ambele aspecte sunt esențiale pentru funcționarea statului de drept, iar eu, ca președinte, m-am angajat să fiu garantul funcționării statului de drept în România", a susținut Klaus Iohannis.

×
Subiecte în articol: CSAT CCR Klaus Iohannis
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close