Antena 3 CNN Actualitate Condiţiile pentru părinţii care vor să stea acasă

Condiţiile pentru părinţii care vor să stea acasă

Părinţii au posibilitatea legală sa stea acasă şi să aibe grijă de copiii cu vârsta până la 12 ani atunci când şcolile sunt închise temporar din cauza unor condiţii meteo nefavorabile sau a altor situaţii extreme, precum epidemia de coronavirus. Marius Ioniţă ne spune ce trebuie să facă parintele care vrea să beneficieze de aceste zile libere şi la aspecte trebuie să fie atent.

Condiţiile pentru părinţii care vor să stea acasă
Sursa foto: Pixabay
20 Mar 2020   •   11:41

În primul rând părintele trebuie să se asigure că firma la care lucrează nu permite munca la domiciliu sau telemunca. Apoi va trebui sa depună o cerere la sediul angajatorului prin care va declara pe propria răspundere că celălalt părinte nu a solicitat la locul său de muncă zile libere ce i s-ar cuveni potrivit legii.

În cazul în care decide sa stea acasa, salariul încasat în acea perioada nu poate depasi 75% din salariul mediu brut utilizat la calcularea bugetului asigurărilor sociale de stat. Adică nu mai mult de 4000 de lei brut pe o lună intreagă. Aceste sume nu sunt suportate de angajator ci de Fondul de garantare pentru plata creanţelor salariale.

Zilele libere se acordă tuturor angajaţilor din sectorul public şi privat. În cazul angajaţilor din unităţile sistemului energetic, din unităţile sanitare și de asistenţă socială, din tecomunicaţii, radio și televiziunea publice, din transporturile pe căile ferate, din unităţile care asigură transportul în comun și salubritatea localităţilor, precum și aprovizionarea populaţiei cu utilităţi, e nevoie de acordul angajatorului.

Foarte important, în cazul în care se constată că ambii părinţ au solicitat simultan zile libere, va fi anulată definitiv posibilitatea ulterioară de a mai beneficia de astfel de facilităţi. Şi, evident, numărul de zile libere este stabilit de Guvern pentru fiecare situaţie în parte.

Condiţiile pentru părinţii care vor să stea acasă

 

 

×
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close